Titta på bostad

Om du är en av dem med längst kötid av de som anmält intresse för en bostad blir du kontaktad av oss med mer information om visning eller den fortsatta processen.

Öppen dörr in till en lägenhet, med skor i hallen och korridoren

Visningsinbjudningar skickas ut till dig via e-post eller post beroende på vad du valt på Mina sidor. Om du vill ha information snabbare från oss rekommenderar vi dig att välja e-postutskick.

VISNING

Visningar genomförs på olika sätt. Det är fastighetsägaren som bestämmer villkoren för visning som framgår i bostadsannonsen. Visningar sker oftast på kvällar eller helger. Vanligen är det den hyresgäst som ska flytta ut som visar bostaden. Antalet personer som bjuds in till visningen varierar beroende på vad det är för bostad och vilket område den ligger i.

Det finns bostäder där fastighetsägaren har som villkor att du ska gå på visningen. Du behöver då gå på visningen för att bli aktuell för bostaden.

BRA ATT TÄNKA PÅ  

  • Det är viktigt att gå på visningen, eftersom många av hyresvärdar har som villkor att den som blir erbjuden bostaden har varit på visningen. Vissa hyresvärdar godkänner att en släkting eller vän går istället, om du själv inte kan. Läs vad som gäller i villkoren för den bostad du anmält intresse för.
  • Gå på visningen även om det ser ut att vara många som har längre kötid än du. Det kan hända en hel del på vägen. En del tackar nej efter visningen och vissa uppfyller inte hyresvärdens villkor. Att gå på visningen är dessutom din möjlighet att se om lägenhetens planlösning, läge och standard passar dina behov.
  • Bostaden visas endast en gång, så kom i tid till visningen.
  • Respektera hyresgästens privatliv. Vill du ha kontakt kring bostaden, gå via oss på Bostadsförmedlingen.
  • Om du vill fotografera eller filma under visningen, fråga först hyresgästen om det är okej.

FÖR VISSA BOSTÄDER SKER INGEN VISNING

I vissa fall, till exempel för nyproducerade bostäder och studentbostäder, sker ingen visning. I annonserna finns dock alltid planritningar att titta på. När det gäller nyproducerade bostäder ordnar hyresvärden ibland en så kallad visningslägenhet. På en sådan visning får du se ett exempel på hur bostaden ser ut. På de visningarna deltar även personal från Bostadsförmedlingen.

SVAR VID FORTSATT INTRESSE

Oavsett om bostaden visas eller inte, behöver du svara ja eller nej till fortsatt intresse för bostaden före angiven tidpunkt. Tidpunkten framgår i inbjudan och på Mina sidor. Du kan endast bli aktuell för bostaden om du svarat ja till fortsatt intresse. Svarar du inte innan svarstiden går ut kommer din intresseanmälan att tas bort.

Läs mer på Lämna svar

FRÅGOR OCH SVAR

TILL DIG SOM SKA VISA DIN BOSTAD I SAMBAND MED FLYTT

Om du sagt upp ditt hyreskontrakt, och om din hyresvärd lämnat bostaden till Bostadsförmedlingen, kommer du att behöva visa din bostad innan du flyttar.