Titta på bostad

Om du är en av dem med längst kötid av de som anmält intresse för en bostad blir du inbjuden till visning. För vissa bostäder sker ingen visning. Då finns alltid en planritning att titta på.

På Mina sidor väljer du hur du vill få din visningsinbjudan, via brev eller via mejl. Visningar sker oftast på kvällar eller helger, och det är i regel den avflyttande hyresgästen som visar bostaden. I visningsinbjudan framgår tid för visningen. Efter visningen behöver du svara ja eller nej på om du fortfarande är intresserad av bostaden.

Att tänka på:

  • Det är viktigt att gå på visningen, eftersom de flesta hyresvärdar har krav på att den som blir erbjuden bostaden har varit på visningen. Vissa hyresvärdar godkänner att en släkting eller vän går istället, om du själv inte har möjlighet. Läs vad som gäller i kraven för den bostad du anmält intresse för.  
  • Bostaden visas endast på utsatt tid, så tänk på att komma i tid.
  • Var vänlig att respektera hyresgästens privatliv, all kontakt kring bostaden sker via Bostadsförmedlingen.
  • Om du vill fotografera eller filma under visningen, fråga först hyresgästen om det är okej.

För vissa bostäder sker ingen visning

I vissa fall, till exempel för nyproducerade bostäder och studentbostäder, sker ingen visning. I annonserna finns dock alltid planritningar att titta på. I fallet med nyproducerade bostäder förekommer det att hyresvärden ordnar en så kallad visningslägenhet. På en sådan visning får du se ett exempel på de bostäder som ska förmedlas. Vid dessa visningar deltar även personal från Bostadsförmedlingen.

Till dig som ska visa din bostad i samband med flytt
Om du sagt upp ditt hyreskontrakt, och om din hyresvärd lämnat bostaden till Bostadsförmedlingen, kommer du att behöva visa din bostad innan du flyttar.