Titta på bostad

Om du har anmält intresse för en bostad och är en av dem med längst kötid blir du kontaktad av oss.  Vi informerar dig om den fortsatta processen.

Information om hur vi arbetar med visningar under pandemin.

Så här går visningen till

Visningar genomförs på olika sätt. Det är fastighetsägaren som bestämmer villkoren för visningen. Villkoren framgår i bostadsannonsen. Det finns bostäder där fastighetsägaren har som villkor att du ska gå på visningen. Du behöver då gå på visningen för att bli aktuell för bostaden.

Antalet personer som bjuds in till visningen varierar beroende på vad det är för bostad och vilket område den ligger i. Visningsinbjudningar skickas ut till dig via mejl eller brev beroende på det alternativ du valt på Mina sidor. Om du vill få information snabbare från oss rekommenderar vi dig att välja mejl. Du behöver svara på visningsinbjudan.

Visningar sker oftast på kvällar eller helger om det är den tidigare hyresgästen som visar och på dagtid om det är hyresvärden som visar bostaden. För vissa bostäder sker visningen digitalt. Du får då en länk till en film eller ett bildspel.

Svar vid fortsatt intresse

Oavsett om bostaden visas eller inte, behöver du svara ja eller nej till fortsatt intresse, före angiven tidpunkt. Tidpunkten framgår i inbjudan och på Mina sidor. Du kan endast bli aktuell för bostaden om du svarat ja till fortsatt intresse. Svarar du inte innan svarstiden går ut kommer din intresseanmälan att tas bort.

Svara ja eller nej

I din visningsinbjudan och på Mina sidor står det datum för när du senast behöver lämna ditt svar. Oftast behöver du svara redan dagen efter visningen.

Om du svarar nej eller inte svarar innan svarstiden går ut kommer din intresseanmälan att tas bort. Du behöver då gå in på Mina sidor och tacka nej innan du kan göra nya intresseanmälningar.

För nyproducerade bostäder och studentbostäder sker ingen visning. Även för dessa bostäder behöver du lämna svar.

Om du har längst kötid av de som svarar ja kommer vi att kontakta dig. Se därför till att ha rätt kontaktuppgifter på Mina sidor. I kontakten med oss bekräftar du om du fortfarande är intresserad av bostaden.

Om du svarar ja och blir aktuell för en bostad kommer vi att beställa en kreditupplysning på dig och din eventuella medboende från företaget Bisnode. Detta är en av de kontroller som vi gör för att se att du uppfyller hyresvärdens villkor. Kreditupplysningen påverkar inte din kreditvärdighet.

Beroende på vilka villkor fastighetsägaren har valt så finns det olika saker som vi behöver kontrollera. Det kan till exempel röra sig om

 • oreglerade skulder
 • betalningsanmärkningar
 • fastighetsinnehav
 • underskott av kapital
 • civilstånd
 • folkbokföringsadress
 • information om eventuell medboende.

Bra att tänka på

 • Det är viktigt att gå på visningen eftersom många hyresvärdar har som villkor att den som blir erbjuden bostaden har varit på visningen. Vissa hyresvärdar godkänner att ett ombud går i ditt ställe, om du själv inte kan. Läs vad som gäller i villkoren för just den bostad du anmält intresse för.
 • Gå på visningen även om det ser ut att vara många spekulanter med längre kötid än dig. Mycket kan ändras. En del tackar nej efter visningen och vissa uppfyller inte hyresvärdens villkor. Att gå på visningen är dessutom din möjlighet att se om bostadens planlösning, läge och standard passar dina behov.
 • Bostaden visas endast en gång, så kom i tid till visningen.
 • Respektera hyresgästens privatliv. Vill du ha kontakt kring bostaden, gå via oss på Bostadsförmedlingen.
 • Om du vill fotografera eller filma under visningen, fråga först hyresgästen om det är okej.

För vissa bostäder sker ingen visning

I vissa fall sker ingen fysisk visning av bostaden. I annonserna finns dock planritningar att titta på. När det gäller nyproducerade bostäder ordnar hyresvärden ibland en så kallad visningslägenhet. På en sådan visning får du se ett exempel på hur bostaden ser ut. 

Annonser med flera bostäder

Om du har anmält intresse i en annons med flera bostäder, behöver du rangordna bostäderna. Du väljer vilken eller vilka av bostäderna du är mest intresserad av. Rangordna gör du enklast på Mina sidor.

Att tänka på vid rangordning

 • Det är din kötid som avgör vilken eller vilka av bostäderna du kan få.
 • Du behöver inte rangordna alla bostäder, men du kan bara bli aktuell för de bostäder du rangordnar.
 • Är du intresserad av alla bostäder så behöver du rangordna alla.
 • Du kan ändra rangordningen fram till sista svarsdatum.

Till dig som ska visa din bostad i samband med flytt

Om du sagt upp ditt hyreskontrakt, och om din hyresvärd lämnat bostaden till Bostadsförmedlingen, kommer du att behöva visa din bostad innan du flyttar. Visa bostad när du ska flytta – läs mer här