Titta på bostad

Om du är en av dem med längst kötid av de som anmält intresse för en bostad blir du inbjuden till visning. För vissa bostäder sker ingen visning. Då finns alltid en planritning att titta på.

Öppen dörr in till en lägenhet, med skor i hallen och korridoren

Om du har fått en inbjudan till visning betyder det att du har en god chans att bli erbjuden bostaden utifrån din kötid. Visningar sker oftast på kvällar eller helger. Vanligen är det den hyresgäst som ska flytta ut som visar bostaden. Antalet personer som bjuds in till visningen varierar beroende på vad det är för bostad och vilket område den ligger i.

På Mina sidor kan du välja om du vill få dina visningsinbjudningar via brev eller via mejl. I visningsinbjudan står det vilken tid visningen är. Efter att du har varit på visningen behöver du svara ja eller nej på om du fortfarande är intresserad av bostaden.

Bra att tänka på

  • Det är viktigt att gå på visningen, eftersom de flesta hyresvärdar har som villkor att den som blir erbjuden bostaden har varit på visningen. Vissa hyresvärdar godkänner att en släkting eller vän går istället, om du själv inte kan. Läs vad som gäller i villkoren för den bostad du anmält intresse för.
  • Gå på visningen även om det ser ut att vara många som har längre kötid än du. Det kan hända en hel del på vägen. En del tackar nej efter visningen och vissa uppfyller inte hyresvärdens villkor. Att gå på visningen är dessutom din möjlighet att se om lägenhetens planlösning, läge och standard passar dina behov.
  • Bostaden visas endast en gång, så kom i tid till visningen.
  • Respektera hyresgästens privatliv. Vill du ha kontakt kring bostaden, gå via oss på Bostadsförmedlingen.
  • Om du vill fotografera eller filma under visningen, fråga först hyresgästen om det är okej.

För vissa bostäder sker ingen visning

I vissa fall, till exempel för nyproducerade bostäder och studentbostäder, sker ingen visning. I annonserna finns dock alltid planritningar att titta på. När det gäller nyproducerade bostäder ordnar hyresvärden ibland en så kallad visningslägenhet. På en sådan visning får du se ett exempel på hur bostaden ser ut. På de visningarna deltar även personal från Bostadsförmedlingen.

Frågor och svar

Till dig som ska visa din bostad i samband med flytt

Om du sagt upp ditt hyreskontrakt, och om din hyresvärd lämnat bostaden till Bostadsförmedlingen, kommer du att behöva visa din bostad innan du flyttar.