Avhopp

Här förklarar vi vad ett avhopp är och vad som händer om du gör ett eller flera avhopp.

Varför har jag fått ett avhopp och vad är det för något?

Om du efter visning har svarat ja till fortsatt intresse och om du är den som har längst kötid kontaktar vi dig via mejl för att fråga om du vill ha lägenheten. Detta kallar vi för ett bostadserbjudande. I samband med bostadserbjudandet behöver du vara uppmärksam så att du inte gör ett så kallat avhopp.

Det finns tre vanliga skäl till att få ett registrerat avhopp:

  1. När du inte svarar på bostadserbjudandet i tid.
  2. När du har svarat ja på bostadserbjudandet men inte skickar in begärda intyg och andra uppgifter i tid.
  3. När du ångrar dig efter det att du har svarat ja till ett bostadserbjudande och har blivit föreslagen till hyresvärden.

I samband med att vi registrerar ett avhopp på dig skickar vi ett sms och ett mejl. För att läsa om ditt ärende ber vi dig därför att titta i din mejlkorg. 

Se även kö- och förmedlingsreglerna 

Vad händer om jag gör ett avhopp?

Din intresseanmälan tas bort och bostadserbjudandet går till nästa kund i kön. Dessutom registrerar vi ett avhopp och skickar ett mejl med information om avhoppet till dig. Vi meddelar dig även via sms om att du har ett mejl att läsa.

Om du gör två avhopp under en sexmånadersperiod spärras du från att göra intresseanmälningar i tre månader.

Hur undviker jag avhopp?

Om du redan efter visningen vet att du inte är intresserad av lägenheten rekommenderar vi att du direkt svarar nej till fortsatt intresse. Det räknas inte som ett avhopp och det påverkar inte heller din kötid.

Om du har svarat ja till fortsatt intresse efter visningen finns det en möjlighet att du får ett bostadserbjudande. Om du får ett bostadserbjudande är det viktigt att du följer instruktionerna i mejlet. 

  • Du behöver tacka ja eller nej i tid.
  • Om du tackar ja behöver du skicka in dina intyg och andra uppgifter i tid.
  • Tänk på att du inte kan ändra dig när du har tackat ja till ett bostadserbjudande utan att få ett avhopp.

Genom att alltid ha uppdaterade kontaktuppgifter, framförallt en aktuell mejladress, minimerar du risken för att missa meddelanden från oss. Det är även viktigt att du bevakar mejlen när du har anmält intresse för en bostad eftersom ett bostadserbjudande oftast behöver besvaras vid en särskild tid redan nästkommande vardag. 

Hur kan jag se om jag har några avhopp registrerade?

Du kan se information om avhopp och spärrperioder när du är inloggad på Mina sidor. När du får ett avhopp skickar vi även ett mejl till den mejladress som du har angett samt ett sms för att uppmärksamma dig på mejlet.

Varför spärras personer som gör avhopp?

När du har fått ett bostadserbjudande har vi kommit långt i förmedlingsprocessen. Vid avhopp fördröjs förmedlingen av bostaden, vilket är negativt både för fastighetsägaren och för de bostadssökande som står näst på tur.