Studentbostäder

Är du student och söker bostad i Stockholmsregionen? Hos Bostadsförmedlingen kan du hitta din nya studentlägenhet.

Registrera dig som bostadssökande

Studentbostäderna förmedlas utifrån kötid så ju tidigare du registrerar dig som bostadssökande, desto större chans har du att få en bostad. Att vara registrerad hos Bostadsförmedlingen kostar 200 kronor om året och du kan registrera dig från och med den dagen du fyller 18 år.

Det här gäller för att få en studentbostad

För att få hyra en studentbostad behöver du vara student och registrerad som bostadssökande.

Varje hyresvärd har olika villkor för sina studentbostäder. Det vanligaste är att du behöver visa att du studerar vid, eller har blivit antagen till, högskola, universitet eller yrkeshögskola. Du behöver oftast studera minst 15 högskolepoäng eller 40 YH-poäng per termin. Ibland godkänns också att du studerar på Komvux förutsatt att du är studiemedelsberättigad. Vissa hyresvärdar godkänner distansstudier men det vanligaste är att du inte kan få en studentbostad när du studerar på distans. Vad som gäller för just den bostaden du är intresserad av står i bostadsannonsen.

När du har tecknat ett kontrakt för en studentbostad behåller du din kötid och fortsätter samla kötid medan du studerar.

Så här söker du studentbostad

Börja med att registrera dig som bostadssökande. Sedan söker du själv bland bostäderna som annonseras under Lediga bostäder och är märkta som Student eller Studentkorridor.

De flesta studentbostäder annonseras under en kort tid, cirka 2 dagar. Vi rekommenderar därför att du besöker webbplatsen ofta för att öka dina chanser.

Lediga studentbostäder just nu

Intresseanmälan

Du anmäler intresse till en bostad i annonsen. I fältet inkomst och sysselsättning på Mina sidor fyller du i att du studerar och vid vilket lärosäte. Tänk också på att du behöver ha en aktuell mejladress ifylld på Mina sidor när du söker studentbostad hos oss. Om du är den med längst kötid som tackar ja till bostaden behöver du kunna visa upp relevanta intyg.

Visning

Det sker inte några visningar av studentbostäder men i annonserna finns nästan alltid en ritning.

Kötid

Bostäderna förmedlas enligt kötid så ju tidigare du registrerar dig i bostadskön, desto större chans har du att få en bostad.

Du kan registrera dig som bostadssökande den dagen du fyller 18 år. Tänk på att du behåller din kötid i bostadskön även efter att du fått en studentbostad.

Öka dina chanser att få en studentbostad

Anmäl dig också till Stiftelsen Stockholms Studentbostäder och andrahandsförmedlingen Akademisk Kvart. 

Så här fungerar vår videospelare för dig som använder hjälpmedel.