Medboende

Den som planerar att bo tillsammans med en huvudsökande kallar vi medboende. Uppgiften om medboende är en upplysning till hyresvärden om att du har för avsikt att bo tillsammans med någon i den aktuella bostaden.

Vissa hyresvärdar låter den huvudsökande och den medboende räkna samman sina inkomster. På så sätt kan ni tillsammans klara högre inkomstvillkor. En förutsättning för att kunna slå samman hushållets inkomster är att stå som registrerad medboende.

Tänk på att villkoren för att räkna samman inkomster kan skilja sig åt mellan de olika hyresvärdarna, läs därför annonsen för aktuell bostad noggrant.

Om att vara medboende

  • Du kan bara vara medboende till en (1) huvudsökande och som huvudsökande kan du bara ha en (1) medboende. Det är möjligt att bli medboende både som betalande kund med egen kötid och som en registrerad medboende som inte betalar köavgift och som därmed inte har någon egen kötid.
  • Om du som betalande medboende slutar betala din köavgift står du kvar som medboende utan kostnad, men din kötid tas bort.
  • Om den huvudsökande blir erbjuden en bostad kommer det att tas en kreditupplysning både på den huvudsökande och på dig som är medboende.
  • Som medboende har du inte möjlighet att överta kötid från huvudsökande. Särskilda regler kan dock gälla för den som var registrerad som så kallad medsökande före den 1 november 2018. Läs mer i kö- och förmedlingsreglerna under 1.5 och 1.6
  • Du som är registrerad hos Bostadsförmedlingen kan inte själv lägga till din medboende. Den som ska bli medboende lägger i stället själv till sig som medboende till dig.

Tre alternativ för dig som vill bli medboende

Välj det alternativ som passar dig bäst:

  1. Om du vill vara medboende utan kostnad registrerar du dig här med hjälp av e-legitimation och följer instruktionerna. Du står då inte i bostadskön och samlar ingen egen kötid.

    Om du saknar e-legitimation är du och den huvudsökande välkomna till vår kundmottagning för att göra en registrering på plats. Glöm inte att ta med era legitimationer. Det går även att registrera sig som medboende genom en blankett som du och den huvudsökande skriver ut, fyller i och skickar in till oss. Ladda ner blanketten här.

  2. Om du redan är registrerad hos Bostadsförmedlingen och vill lägga till dig som medboende till en huvudsökande gör du det på Mina sidor

  3. Om du vill registrera dig hos Bostadsförmedlingen och börja samla egen kötid innan du blir medboende registrerar du dig här. Följ sedan alternativ 2.

Film om att bli medboende

I filmen nedan beskriver vi de tre olika sätten att bli medboende.

Så här fungerar vår videospelare för dig som använder hjälpmedel.