Hyresvärdens villkor för hyresgästen

För varje bostad har hyresvärden ett antal villkor som du som bostadssökande behöver uppfylla för att bli godkänd som hyresgäst. Villkoren är olika hos olika hyresvärdar och för olika bostäder.

Villkoren handlar exempelvis om att du behöver ha en inkomst som står i proportion till hyran du ska betala. Vid inkomst av tjänst behöver du styrka att arbetet ligger inom pendlingsavstånd från Stockholmsområdet. Det förekommer även villkor om att du som sökande inte får ha betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. För senior- och ungdomsbostäder finns åldersvillkor, och för studentbostäder finns särskilda villkor på studieförhållanden.

Villkoren framgår i respektive annons. Du kan bara bli godkänd som hyresgäst om du uppfyller villkoren, så läs igenom dem noga innan du anmäler intresse. Du behöver ha intyg som styrker att du uppfyller villkoren.

Det är alltid hyresvärdarna som anger vilka villkor som gäller för varje enskild bostad. Hyresvärdens villkor får aldrig strida mot diskrimineringslagen.

De kommunala bostadsbolagen har gemensamma grundvillkor:

Hyreslagen

Hyreslagen skärptes den 1 oktober 2019, nytt är bland annat:

  • Lägenhetsbyte: Lägenhetsbyte ska godkännas av hyresvärden. Ofta ska du ha bott i din lägenhet i minst ett år för att kunna byta den.
  • Andrahandsuthyrning: Din hyresvärd måste godkänna att du hyr ut din lägenhet i andra hand, du kan inte heller ta ut en för hög andrahandshyra.
  • Inneboende: Du måste bo i din lägenhet för att få ha en inneboende.
  • Hyreskontrakt: Det är brottsligt att köpa eller sälja ett hyreskontrakt.

Hyreslagen måste följas av såväl hyresvärd som av dig som hyresgäst.