Interna byteskön – internkö inom Stockholms kommunala bostadsbolag

Den interna byteskön är en separat kö för dig som har ett hyreskontrakt hos något av Stockholms stads kommunala bostadsbolag – Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem, Stadsholmen eller Micasa. När du har flyttat in i din nya bostad aktiverar du din plats i interna byteskön kostnadsfritt hos Bostadsfömedlingen.

Aktivera din plats i kön

För att börja söka bostäder i den interna byteskön behöver du aktivera din köplats, det kan du göra så fort du flyttat in. Därefter kan du söka lediga lägenheter från alla de fem bolagen. Din plats i kön baseras på hur länge du bott i din nuvarande bostad.

Aktivera din köplats här

När du aktiverar din plats i den interna byteskön behöver du, utöver ditt personnummer, ange följande uppgifter (finns på din hyresavi):

  • din nuvarande hyresvärd
  • ditt avtalsnummer

Den interna byteskön administreras av Bostadsförmedlingen men du betalar ingen köavgift. Du kan fortfarande stå i den vanliga bostadskön och med den kötiden söka övriga bostäder.

Är du redan registrerad som bostadssökande i den ordinarie bostadskön blir du ombedd att ange dina inloggningsuppgifter för att slutföra aktiveringen. Du som inte är registrerad som bostadssökande kommer att få ett mejl med instruktioner för att skapa inloggningsuppgifter.

Undantag: Har du ett hyreskontrakt med avstående från besittningsskydd eller ett kontrakt med villkor som måste uppfyllas under boendetiden, till exempel studievillkor, har du inte tillgång till den interna byteskön.

Här hittar du de lediga bostäderna

När din plats är aktiverad kan du börja söka lediga bostäder. Bostäderna annonseras under Sök bostad och är märkta med "Interna byteskön".

Notera att du måste vara inloggad och stå i den interna byteskön för att se de lediga bostäderna.

Om kötiden

Din interna byteskötid räknas från inflyttningsdagen på din nuvarande bostad, vilket står angivet på ditt hyresavtal. Din kötid i den interna byteskön upphör när du säger upp ditt nuvarande avtal.

Undvik dubbla hyror

Kom ihåg att säga upp ditt nuvarande hyresavtal efter att du blivit godkänd av hyresvärden, men inte tidigare! Uppsägningstiden brukar vara 2 eller 3 månader. Titta i ditt hyreskontrakt för att ta reda på vad som gäller i ditt fall. Då undviker du att behöva betala dubbla hyror under en övergångsperiod.