Ungdomsbostäder

Är du mellan 18 och 25 år och registrerad i bostadskön? Då har du möjlighet att få en mindre bostad med lägre hyra genom Bostadsförmedlingen.

För att öka dina chanser rekommenderar vi att du registrerar dig på din 18-årsdag, eftersom vissa ungdomsbostäder bara kan sökas av personer med en specifik ålder. Läs mer längre ner på sidan, under rubriken Fördelning av bostäder mellan olika åldrar.

Registrera dig som bostadssökande

Det här gäller för en ungdomsbostad

För att underlätta för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden väljer vissa hyresvärdar att reservera en del av sina lägenheter för unga.

De olika hyresvärdarna har olika villkor för sina ungdomsbostäder. Det vanligaste är att ungdomsbostäder erbjuds till personer som är mellan 18 och 25 år. I vissa fall gäller en högre åldersgräns på 27 eller 30 år.

Bostäderna är oftast mellan 20 och 40 kvadratmeter och har en relativt låg hyra. Vad som gäller för just den lägenheten du är intresserad av står i bostadsannonsen.

Ungdomsbostäderna förmedlas utifrån kötid. Det betyder att ju tidigare du registrerar dig i bostadskön, desto större chans har du att få en bostad. Du kan registrera dig från den dag du fyller 18 år.

Fördelning av bostäder mellan olika åldrar

För att få en rättvis fördelning av bostäder till sökande i olika åldrar så fördelas Stockholms kommunala bostadsbolags ungdomsbostäder enligt ett rullande schema. Den första lägenheten förmedlas till en 18-åring, nästa till en 19-åring osv. På så sätt reserveras lika många ungdomsbostäder till 18-åringar som till 25-åringar.  

För att kunna söka en sådan bostad behöver du vara så gammal som det står i villkoren vid tidpunkten när du gör intresseanmälan. Det är personen som uppfyller hyresvärdens villkor och har längst kötid som erbjuds bostaden. Det innebär att den som registrerade sig hos oss på 18-årsdagen har allra bäst chanser att få en kommunal ungdomsbostad strax före sin födelsedag varje år eftersom man då har maximalt antal ködagar för den aktuella ålderskategorin. 

Så här söker du ungdomsbostad

Börja med att registrera dig i bostadskön. Sedan söker du själv bland bostäderna som annonseras under Sök bostad och är märkta som Ungdom eller Ungdom korttid.

De flesta bostäderna annonseras under en kort tid. Vi rekommenderar därför att du besöker webbplatsen ofta för att öka dina chanser.

Lediga ungdomsbostäder just nu

Intresseanmälan

När du har hittat en bostad som du är intresserad av anmäler du ditt intresse i annonsen. För att göra en intresseanmälan behöver du vara inloggad på Mina sidor.

Tänk på att ha aktuella kontaktuppgifter ifyllda på Mina sidor så att vi kan nå dig.

Det här händer med kötiden

Det finns olika hyreskontrakt för ungdomsbostäder och det påverkar bland annat vad som händer med din kötid när du får ett kontrakt. Vilken typ av kontrakt det gäller för bostaden framgår av annonsen.

Förstahandskontrakt eller tidsbegränsat kontrakt

Oftast är kontrakten för ungdomsbostäder tidsbegränsade. För ett tidsbegränsat kontrakt gäller att du behöver flytta ut när hyrestiden tar slut, men du behåller å andra sidan din kötid. Om du får du ett förstahandskontrakt så fortsätter det att gälla även efter att du fyllt 25 år, men din kötid blir nollställd. 

För ungdomslägenheter med förstahandskontrakt kan bytesrätten vara begränsad så att du bara kan byta med en person som också uppfyller åldersvillkoret.

Kompiskontrakt

Kompiskontrakt ger möjlighet för dig som är mellan 18 och 25 år att dela lägenhet och kontrakt med en kompis. Både du och din kompis ska vara mellan 18 och 25 år. Läs mer om kompiskontrakt.

Utskick till 18-åringar

Varje år gör vi utskick till alla 18-åringar för att de inte ska missa chansen att registrera sig hos Bostadsförmedlingen och börja att samla kötid. Är du nyfiken på hur vi fått tag i din adress och vad som händer sen, kan du läsa vår information om utskicket till 18-åringar.