Under den pågående pandemin är de flesta visningarna inställda. Det betyder att du kan behöva ta ställning till om du vill ha en lägenhet endast utifrån information i annonsen, planritning och i vissa fall bilder. Om du inte är beredd att tacka ja till en lägenhet under dessa förutsättningar finns bara möjligheten att vänta med att söka.

Kunder berättar

Erika fick en lägenhet i Gamla Stan efter ett år i bostadskön

2018-01-09

När man ställer sig i bostadskön som 18-åring kan det kännas väldigt avlägset att få en egen lägenhet genom Bostadsförmedlingen. Men så behöver det inte vara.

Erika 18 år

På sin 18-års dag bestämde Erika sig för att ställa sig i bostadskön. Det var hennes mamma som hade informerat henne om Bostadsförmedlingen. Hon var inte i behov av en bostad just då men tyckte ändå att det var bra att ställa sig i bostadskön om hennes boendesituation skulle ändra sig.

- Dagen innan jag fyllde 19 gick jag in på Bostadsförmedlingens webbplats och sökte efter ungdomslägenheter och såg att det låg ute en tvåa i Gamla Stan. Jag anmälde mitt intresse på direkten, berättar Erika.

Just den lägenheten riktade sig endast till 18-åringar.

- Eftersom jag anmälde mig till Bostadsförmedlingen samma dag som jag fyllde 18 så hade jag en väldigt bra kötid på den här lägenheten, trots att jag bara hade stått i kön i ett år.

För att få en rättvis fördelning av bostäder till sökande i olika åldrar så fördelas de kommunala bolagens ungdomsbostäder enligt ett rullande schema. Den första lägenheten förmedlas till en 18-åring, nästa till en 19-åring osv. På så sätt fördelas lika många ungdomsbostäder till 18-åringar som till 25-åringar.

Erikas söktips till ungdomar i bostadskön

- Jag föreslår att man går in på Bostadsförmedlingens webbplats flera gånger i veckan och kollar vilka lägenheter som annonseras, då de ofta endast ligger ute i några dagar. Framförallt veckorna innan man fyller år, då har man bäst chans eftersom man då har längst kötid i sin åldersgrupp.

Läs mer

 

Evangelina fick lägenhet efter två månader i kö

2016-08-23

Evangelina har precis flyttat in i sin nyproducerade hyresrätt i Västberga.
– Allt har gått så fort! Jag har fått en egen lägenhet i Stockholm, det känns som en dröm, säger Evangelina lyckligt.

Foto: bostadssökande Evangelina

Det var i början av mars som Evangelina fick jobb i Stockholm. Hon bodde då i Uppsala och bestämde sig för att ställa sig i kön hos Bostadsförmedlingen i Stockholm.

På webben hittade hon ganska snabbt projektet Snabba Hus* i Västberga som hon tyckte såg intressant ut och anmälde sig på sista anmälningsdagen.

– En vecka senare fick jag frågan om jag fortfarande var intresserad. Och det var jag! Efter ungefär en månad fick jag besked att jag var aktuell för en lägenhet. Jag fick lite mer information sen skrev jag kontrakt, berättar Evangelina.

Snabba Hus innebär att det är ett korttidskontrakt på 4 år men det tycker inte Evangelina är ett problem.

– Jag är 19 år nu och jag får se vad som händer i framtiden, vet ju inte ens om jag bor kvar i Stockholm om 4 år. Dessutom behåller jag min kötid hos Bostadsförmedlingen när det är ett korttidskontrakt.

Bästa söktipsen

Evangelinas bäst tips för att hitta en bostad är att söka så mycket som möjligt av det som dyker upp, håll ögonen öppna. Läget behöver inte vara perfekt det är bra att bara få en lägenhet.
– Chansa, även om det verkar omöjligt så kan det gå, det funkade för mig!

* Lägenheterna i Snabba Hus erbjuds unga vuxna i åldern 18-30. Bostäderna fördelas enligt ett rullande schema inom åldersgruppen 18-30 år för att få en jämn spridning av bostäderna till personer i olika åldrar. Kontrakten är tidsbegränsade på cirka fyra år och du behåller din plats i Bostadsförmedlingens kö under boendetiden.

 

Aktivt bostadssökande gav utdelning

2016-06-25

I somras gick flyttlasset till Haninge. För Lev och Tatiana är det en fantastisk känsla, att de nu har fått ett förstahandskontrakt.

Foto: bostadssökande Lev och Tatiana

Tatiana och Lev kommer från Ryssland där båda arbetade som mjukvaruingenjörer. För ungefär två år sedan fick Lev fast anställning hos Ericsson och de bestämde sig för att flytta till Stockholm. De ställde sig i Bostadsförmedlingens kö och började aktivt söka bostad. I februari i år fick de en lägenhet i det nya området Vega i Haninge, som passade dem jättebra.

– Jag använde mig mycket av statistiken på Bostadsförmedlingens webb för att förstå hur det fungerade och vilka chanser vi hade med vår kötid, berättar Tatiana. Ju närmare Stockholms innerstad lägenheten ligger desto längre är kön, så ser verkligheten ut. Men tittar man bara lite längre ut så är chanserna ganska goda.

Tatianas bästa tips för att hitta bostad

– Vi har bott i andrahand sedan vi kom till Stockholm i november 2014 och har fått flytta runt. Det är jobbigt, särskilt eftersom vi har en femårig dotter som vi vill ska känna sig trygg med förskola och kompisar. Men nu har vi ett förstahandskontrakt, det känns otroligt skönt, avslutar Tatiana.

Här hittar du fler söktips.

 

Läs fler kundberättelser: