Kunder berättar

Så fick Hugo, 20, sin första lägenhet

2020-12-27

Det är svårt för unga att få tag på en lägenhet i Stockholm, men det finns vägar. Hugo är 20 år och fick sitt första hyreskontrakt via Bostadsförmedlingen efter två år. Här delar han med sig av sina bästa tips till dig som söker bostad.

Hugo är uppvuxen i hyresrätt i centrala Stockholm. Sedan ett halvår tillbaka bor han i en egen lägenhet i Västertorp, bara några hundra meter från tunnelbanan. Hans föräldrar registrerade honom på hans 18-årsdag, som en födelsedagspresent, vilket hade stor betydelse för hans chanser att få bostaden. 

Han visste att det fanns åldersspecifika ungdomslägenheter och att de bästa chanserna att få bostad är precis innan man fyller år. Så när det var några månader kvar till han fyllde 20 år började han gå in oftare på webbplatsen. 

–Jag anmälde intresse för den här lägenheten ungefär två veckor innan min 20-årsdag. Då hade jag bland de längsta kötiderna av de som stod i kön till den eftersom jag hade varit registrerad sedan min 18-årsdag.

Stockholms stads kommunala bostadsbolag fördelar ungdomslägenheterna utifrån olika åldrar. Det innebär att lägenheter som kommer ut på webbplatsen fördelas enligt ett rullande schema. Den första lägenheten går exempelvis enbart att söka för 18-åringar och nästa lägenhet är enbart för 19-åringar osv. Det bidrar till ett rättvist system där man förmedlar lika många lägenheter till alla åldrar. Hugo tycker att systemet för detta är väldigt bra då det ökar möjligheterna för flera åldrar.

–Det här gör det möjligt för ungdomar i alla åldrar att få lägenhet och inte bara de som är äldst och har stått längst i kön. Så jag tycker att det är ett väldigt bra och rättvist system som ökar chanserna för yngre också.

Hugos tips

  • Registrera dig på din 18-årsdag, det maxar dina chanser.
  • Titta ofta på Bostadsförmedlingens webbplats, speciellt precis innan du fyller år.
  • Förbered alla papper och intyg i tid innan. Tiden är tight när du väl blir kallad till visning.

Läs fler kundberättelser