Nyproduktion

Nyproduktion innebär att bostaden är nybyggd och att ingen annan har bott i den tidigare. Lediga nybyggda bostäder annonseras i listan under Lediga bostäder. Du kan också läsa om och bevaka de nybyggda bostäder som vi kommer att förmedla framöver.

Bevaka pågående nybyggnadsprojekt

På sidan Här byggs det nytt presenterar vi de nybyggda bostäder som vi kommer att förmedla framöver. För varje projekt finns preliminära datum för intresseanmälan och inflyttning.

När du är inloggad på Mina sidor kan du skapa en bevakning för att få veta när annonseringen av bostäderna börjar. Du får då ett mejl när annonserna har publicerats och det är dags att anmäla intresse. Annonserna publiceras då under Sök bostad. Det är i annonserna du anmäler intresse.

Annonser för nyproduktion

Under Lediga bostäder hittar du alla bostäder som är lediga just nu. I filtret kan du välja att sortera bostäderna på "Nyproduktion".

Ledig nyproduktion just nu

Annonserna för nybyggda bostäder innehåller ofta flera bostäder. I dessa fall är annonserna märkta med en symbol som visar antalet bostäder i annonsen.

Ikon med texten 18 bostäder Ikon med texten Nyproduktion

Intresseanmälan

Du anmäler intresse till en bostad på Mina sidor. Lägenheterna förmedlas utifrån kötid. Eftersom annonserna för nyproduktion ofta består av flera bostäder, innebär det att du anmäler intresse för flera bostäder samtidigt. För nyproduktion finns ingen begränsning för hur många intresseanmälningar du kan ha.

I ett senare skede, om du är en av dem med längst kötid, behöver du rangordna de bostäder du anmält intresse för (se nedan). 

Visning av nyproduktion

För nyproduktion sker ingen visning av enskilda bostäder. I vissa fall visar hyresvärden en så kallad visningslägenhet. På en sådan visning får du se ett exempel på de bostäder som ska förmedlas. Vid dessa visningar deltar även personal från Bostadsförmedlingen. Tänk på att det alltid finns planritningar i annonsen för varje enskild lägenhet.

Broschyr till dig som har varit på visning av nyproduktion:

Här vill jag bo. Hur gör jag? (pdf)

Lämna svar och rangordna bostäder

Om du är en av dem med längst kötid av de som anmält intresse skickar vi en visningsinbjudan till dig. Du behöver nu lämna svar om du fortfarande är intresserad av bostäderna. Samtidigt behöver du rangordna de bostäder du anmält intresse för, det vill säga ange vilken eller vilka av bostäderna du är mest intresserad av.

Så här rangordnar du:

  • Du kan endast rangordna bostäder där du uppfyller hyresvärdens villkor.
  • Du behöver inte rangordna alla bostäder, men du kan bara bli aktuell för de bostäder du rangordnar.
  • Du kan ändra rangordningen fram till sista svarsdatum.
  • Är du intresserad av alla bostäder så behöver du rangordna alla.
    Exempel: Om du anmält intresse i en annons med 10 bostäder och är intresserad av alla 10, så behöver du rangordna alla dessa från 1 till 10. Där nummer 1 är den du är mest intresserad av och nummer 10 är den du är minst intresserad av. Rangordnar du 5 av de 10 bostäderna kommer du bara kunna få någon av de 5 du rangordnat.

Att tänka på vid rangordning

För nyproduktion finns inga begränsningar på hur många intresseanmälningar man kan ha. Det innebär att många kunder anmäler intresse för många lägenheter. Vår rekommendation är därför att rangordna alla bostäder du är intresserad av.

Det är din kötid som avgör om du blir erbjuden en bostad. Det är din rangordning som avgör vilken bostad du blir erbjuden, så rangordna därför de bostäder du är mest intresserad av först. 

Lämna svar och rangordna gör du enklast på Mina sidor. 

Vi hör av oss om du har längst kötid

Din kötid avgör vilken av bostäderna du kan få. Vi hör av oss i turordning till de som har svarat Ja och har längst kötid för de aktuella bostäderna. Du blir bara kontaktad om du blir erbjuden en bostad.

Tänk på att förmedlingen av nyproduktion kan ta längre tid eftersom det ofta är många bostäder som ska förmedlas samtidigt. Förmedlingen kan ta cirka en månad.

Om du har blivit erbjuden en bostad och valt att tacka ja, kan du inte anmäla intresse på andra bostäder förrän du är godkänd som hyresgäst och har tecknat avtal.