Under den pågående pandemin är de flesta visningarna inställda. Det betyder att du kan behöva ta ställning till om du vill ha en lägenhet endast utifrån information i annonsen, planritning och i vissa fall bilder. Om du inte är beredd att tacka ja till en lägenhet under dessa förutsättningar finns bara möjligheten att vänta med att söka.

Seniorbostäder

För dig som är 55 år eller äldre förmedlar vi särskilda bostäder som är anpassade för seniorer. Seniorbostäder är lägenheter med god tillgänglighet, ofta med tillgång till en gemensamhetslokal och gästrum att hyra.

Leende äldre par

Två typer av seniorbostäder

Bostadsförmedlingen förmedlar två typer av seniorbostäder – för personer som är äldre än 55 år och för dem som är äldre än 65 år. Den främsta skillnaden mellan dem är:

  • Om du får en 55+ seniorbostad nollställs din kötid och i vissa fall är bytesrätten begränsad.
  • Om du får en 65+ seniorbostad behåller du din kötid.

Hyreskontrakten för seniorbostäder är i vissa fall begränsade. Det kan gälla rätten att byta, överlåta och hyra ut bostaden i andra hand. Vad som gäller för en specifik bostad står angivet under kraven från fastighetsägaren. Läs därför igenom kraven innan du anmäler intresse.

Här hittar du lediga seniorbostäder

Lediga bostäder annonseras under Sök bostad och är märkta med ikonerna 55+ och 65+. Du söker fram bostäderna genom att filtrera listan på "Senior".

Lediga seniorbostäder just nu

Frågor och svar

Kompiskontrakt för seniorer

Kompiskontrakt för seniorer ger möjlighet för dig som senior att dela lägenhet med en vän, ett syskon eller en partner. Både du och din kompis ska ha fyllt 65 år. Din kompis behöver också vara registrerad som medboende till dig. Båda står på kontraktet och har samma villkor.  

Hyrestiden för ett kompiskontrakt är maximalt fyra år. I kontraktet ingår inget besittningsskydd till lägenheten, och du har heller inte rätt att byta eller överlåta bostaden under kontraktstiden.

Du behåller din kötid i bostadskön om du tackar ja till ett kompiskontrakt.

Lediga kompiskontrakt annonseras under Sök bostad och är märkta med ikonen 65+. I annonsen framgår om det är ett kompiskontrakt.

Läs mer

Seniorbostäder hos Micasa Fastigheter

För seniorbostäder hos Micasa Fastigheter gäller särskilda förmedlingsregler.

Seniobostäder hos Micasa Fastigheter – läs mer här