Hur lång tid tar det att få en bostad genom oss?

Vi förmedlar hyresbostäder efter kötid. Alla söker inte samma bostäder. Därför varierar kötiden som behövs för olika bostäder. Här berättar vi om vilka faktorer som kan påverka kötiderna.

Att få en bostad genom oss kan ta allt från ett par månader upp till 20 år eller mer. De flesta som får en bostad har en kötid på mellan 6 och 12 år. Den genomsnittliga kötiden under 2022 för hela regionen var drygt 9 år vilket ligger i linje med år 2021.

Hur snabbt du kan få en bostad beror på flera faktorer

Hur snabbt du kan få en bostad beror på flera faktorer, bland annat på var du vill bo, hur många som är intresserade av att bo där, och hur hög hyra du är beredd att betala.

När du söker bostad är det viktigt att tänka på att bostadskön inte är en enda lång ringlande kö. För varje bostad som annonseras bildas en separat kö av intressenter för just den bostaden. Tänk också på att de flesta som är registrerade hos oss inte söker bostad aktivt.

Kötiden varierar mellan olika områden

Det behövs längre kötid för att få en bostad i innerstaden eller i närförort, jämfört med bostäder längre ut från centrala Stockholm. För att få en bostad i innerstaden fick du i genomsnitt vänta i knappt 18 år 2022.

Bland de kommuner där det går snabbare att få bostad finns exempelvis Nykvarn, Södertälje, Sigtuna, Upplands Väsby, Upplands-bro och Österåker. I dessa kommuner var den genomsnittliga kötiden kortare än 6 år under 2022. Tänk på att genomsnittlig kötid betyder att det både kan gå fortare och ta längre tid. Det kan också vara stora skillnader i kötid mellan bostäder i samma område. Det beror bland annat på skillnader i hyra, standard och antal rum.

Lär dig mer om kötider i olika områden

I vår statistiktjänst kan du få en uppfattning om hur lång tid det tar att få en bostad i ett visst område. Välj det område du vill veta mer om under rubriken ”Stadsdel”. Till statistiktjänsten

Kötider för olika lägenhetstyper

Kötiderna varierar för olika typer av lägenheter. Söker du en seniorbostad får du i genomsnitt vänta i cirka 10 år. Under 2022 förmedlades studentbostäder med en genomsnittlig kötid på cirka 4 år. Om du får en vanlig hyresrätt med korttidskontrakt behåller du den kötid som du har sparat ihop och har därmed bättre chanser att få en annan bostad när korttidskontraktet löper ut. Under 2022 var kötiden för hyresrätter med korttidskontrakt i genomsnitt cirka 11 år. 

Kötiden är oftast kortare för nyproducerade bostäder

Om du behöver bostad snabbt är ett bra tips att söka bland nyproducerade bostäder. Där är kötiden oftast kortare. Särskilt korta kan kötiderna vara när vi förmedlar många nyproducerade bostäder samtidigt i mindre centrala områden. Under 2022 förmedlade vi 1 178 bostäder med en kötid som var kortare än 1 år, många av dessa var nyproducerade.