Under den pågående pandemin är de flesta visningarna inställda. Det betyder att du kan behöva ta ställning till om du vill ha en lägenhet endast utifrån information i annonsen, planritning och i vissa fall bilder. Om du inte är beredd att tacka ja till en lägenhet under dessa förutsättningar finns bara möjligheten att vänta med att söka.

Hur lång tid tar det att få en bostad genom oss?

Att få en bostad genom oss kan ta allt från ett par månader upp till 20 år eller mer. De flesta som får en bostad har en kötid på mellan 8 och 12 år. Den genomsnittliga kötiden 2019 var drygt 10 år.

pappa och dotter

Hur snabbt du kan få en bostad beror på flera faktorer

Hur snabbt du kan få en bostad beror på flera faktorer, bland annat på var du vill bo, hur många som är intresserade av att bo där, och hur hög hyra du är beredd att betala.

När du söker bostad är det viktigt att tänka på att bostadskön inte är en enda lång ringlande kö. För varje bostad som annonseras bildas en separat kö av intressenter för just den bostaden. Tänk också på att de flesta som står i kön inte söker bostad aktivt.

Kötiden varierar mellan olika områden

Det behövs längre kötid för att få en bostad i innerstaden eller i närförort, jämfört med bostäder längre ut från centrala Stockholm. För att få en bostad i innerstaden fick du i genomsnitt vänta i 16 år 2019.

Bland de kommuner där det går snabbare att få bostad finns exempelvis Södertälje, Vallentuna  och Täby. I dessa kommuner var den genomsnittliga kötiden 6 år under 2019. Tänk på att genomsnittlig kötid betyder att det både kan gå fortare och ta längre tid. Det kan också vara stora skillnader i kötid mellan bostäder i samma område. Det beror bland annat på skillnader i hyra, standard och antal rum.

Lär dig mer om kötider i olika områden

I vår statistiktjänst kan du få en uppfattning om hur lång tid det tar att få en bostad i ett visst område. Välj det område du vill veta mer om under rubriken ”Stadsdel”.

Kötiden är oftast kortare för nyproducerade bostäder

Om du behöver bostad snabbt är ett bra tips att söka bland nyproducerade bostäder. Där är kötiden oftast kortare. Särskilt korta kan kötiderna vara när vi förmedlar många nyproducerade bostäder samtidigt i mindre centrala områden. Under 2019 förmedlade vi 286 bostäder med en kötid som var kortare än 1 år, många av dessa var nyproducerade.

Fler söktips

Det går att få bostad utan kötid

I enstaka fall förmedlar vi bostäder utan kötid, i den så kallade Bostadssnabben. I Bostadssnabben gäller inte kötid. Det är istället den som först anmäler intresse och som uppfyller hyresvärdens villkor, som får bostaden.

Kötider för olika lägenhetstyper

Kötiderna varierar för olika typer av lägenheter. Söker du en seniorbostad får du i genomsnitt vänta i 10 år. Under 2019 förmedlades studentbostäder med en genomsnittlig kötid på drygt 5 år. För korttidskontrakt är kötiden oftast längre, 2019 var den i genomsnitt nästan 12 år.

 

/link/0d25b3edb5e5493fabef270955e09f1f.aspx?id=3346&epslanguage=sv
Mer information i statistiktjänsten

I vår statistiktjänst hittar du mer information om antal förmedlade bostäder, kötider för olika områden med mera.

Sök i statistiktjänsten