Frågor och svar – Seniorbostäder hos Micasa Fastigheter

Vad är en seniorbostad?

Seniorbostäder är hyreslägenheter anpassade för god tillgänglighet. Här finns även gemensamma ytor för social samvaro. I anslutning till vissa seniorbostäder driver stadsdelsförvaltningen aktivitetscenter med verksamhet som är riktad till äldre. Gästlägenhet finns att boka för den som har övernattande besökare.

När kan jag ansöka om en seniorbostad?

Seniorbostäder förmedlas till dig som är 65 år eller äldre och varit folkbokförd i Stockholms stad de senaste 2 åren. 

Kan jag få hjälp om min nuvarande bostad inte passar mig längre?

Ja, om du känner dig ensam eller orolig, eller på grund av nedsatt rörlighet har svårt att bo kvar i din nuvarande bostad kan du ansöka om en bostad hos Micasa. Är du mellan 65 och 84 år behöver du ett intyg Ett intyg från vårdpersonal i Stockholms läns landsting eller av biståndshandläggare anställd av Stockholms stad som bekräftar att du behöver flytta. 

Om du är 85 eller äldre krävs inget intyg.

För att få ett hyreskontrakt behöver du alltid uppfylla Micasas villkor för bostaden.

Hur anmäler jag intresse för att flytta till en seniorbostad?

Det gör du genom att fylla i en blankett som finns på Bostadsförmedlingens webbplats. För att få en bostad behöver du även uppfylla Micasas villkor för bostaden.

Vad kan jag önska kring bostaden i ansökan?

Du kan ange önskemål om vilka seniorbostäder du är intresserad av samt storlek på bostaden.

Hur många lägenhetsförslag får jag?

Du får som mest tre erbjudanden. Du kan alltså tacka nej två gånger och vänta på ett nytt erbjudande. Tackar du nej även till det tredje bostadserbjudadet behöver du göra en ny ansökan.

Om du inte svarar efter visning eller ångrar dig så räknas det som ett nej.

Hur fort kan jag få en bostad?

Det beror på hur många bostäder som finns tillgängliga och går inte att förutse. För att öka dina chanser fyll i ditt intresse för så många boenden som möjligt. 

Hur många seniorbostäder har Micasa?

Micasa har seniorbostäder på 23 olika platser runt om i Stockholms kommun. Totalt har Micasa 1 700 lägenheter som är tillgänglighetsanpassade enligt kraven för seniorbostäder.

Vad gäller för mig som står i den interna byteskön?

Micasa lämnar en del av sina seniorbostäder till Stockholms kommunala bostadsbolags interna byteskö. Reglerna för den interna byteskön baseras på hur länge du bott i din nuvarande bostad.

Finns det andra seniorbostäder att söka och vad gäller för dem?

Micasa Fastigheter äger och förvaltar en del av Stockholms stads seniorbostäder men det finns andra seniorbostäder som drivs av andra aktörer. De särskilda reglerna med prioriterad förmedling gäller endast vid förmedling av Micasas bostäder. Seniorbostäderna hos andra hyresvärdar förmedlas efter kötid.

Varför finns prioriterad förmedling?

De seniorbostäder som Micasa äger ska erbjudas dem med störst behov. Om det inte finns någon i de prioriterade grupperna som behöver en lägenhet förmedlas lägenheten efter kötid hos Bostadsförmedlingen till personer över 65 år som är folkbokförda i Stockholms stad.