Frågor och svar – Seniorbostäder hos Micasa Fastigheter

Vad är en seniorlägenhet?

Seniorlägenheter är hyreslägenheter anpassade för god tillgänglighet. Här finns även gemensamma ytor för social samvaro. I anslutning till vissa seniorbostäder driver stadsdelsförvaltningen aktivitetscenter med verksamhet som är riktad till äldre. Gästlägenhet finns att boka för den som har övernattande besökare.

När kan jag ansöka om en seniorlägenhet?

Seniorlägenheter förmedlas till dig som är 65 år eller äldre och är folkbokförd i Stockholms stad.

Kan jag få hjälp om min nuvarande bostad inte passar mig längre?

Ja, om du är mellan 65 och 85 år samt är folkbokförd i Stockholms stad. Ett intyg från vårdpersonal i Stockholms läns landsting eller av biståndshandläggare anställd av Stockholms stad krävs då som bekräftar att du känner dig ensam och orolig eller på grund av nedsatt rörlighet har svårt att bo kvar i din nuvarande bostad. Om du är över 85 år krävs inget intyg. Med intyget kan du få företräde i kön till Micasas seniorlägenheter, så kallad prioriterad förmedling

För att få ett hyreskontrakt behöver du alltid uppfylla Micasas villkor för bostaden.

Hur anmäler jag intresse för att flytta till en seniorlägenhet?

Det gör du genom att fylla i en blankett som finns på Bostadsförmedlingens webbplats. För att få en bostad behöver du även uppfylla Micasas villkor för lägenheten.

Vad kan jag önska kring bostaden i ansökan?

Du kan ange önskemål om vilka seniorlägenheter du är intresserad av samt storlek på lägenheten.

Hur många lägenhetsförslag får jag?

Du får som mest tre erbjudanden. Du kan alltså tacka nej två gånger och vänta på ett nytt erbjudande. Tackar du nej även till det tredje lägenhetserbjudadet behöver du göra en ny ansökan.

Även inget svar alls räknas som ett nej. Om du inte svarar efter visning eller ångrar dig så räknas det som ett nej.

Hur fort kan jag få en bostad?

Det beror på hur många lägenheter som finns tillgängliga och går inte att förutse.

Hur många seniorbostäder har Micasa?

Micasa har seniorlägenheter på 23 olika platser runt om i Stockholms kommun. Totalt har Micasa 1 700 lägenheter som är tillgänglighetsanpassade enligt kraven för seniorbostäder.

Vad gäller för mig som står i den interna byteskön?

Micasa lämnar en del av sina seniorbostäder till Stockholms kommunala bostadsbolags interna byteskö. Reglerna för den interna byteskön baseras på hur länge du bott i din nuvarande bostad.

Finns det andra seniorbostäder att söka och vad gäller för dem?

Micasa Fastigheter äger och förvaltar en del av Stockholms stads seniorbostäder men det finns andra seniorbostäder som drivs av andra aktörer. De särskilda reglerna med prioriterad förmedling gäller endast vid förmedling av Micasas bostäder. Seniorbostäderna hos andra hyresvärdar förmedlas efter kötid.

Varför finns prioriterad förmedling?

De seniorlägenheter som Micasa äger ska erbjudas dem med störst behov. Om det inte finns någon i de prioriterade grupperna som behöver en lägenhet förmedlas lägenheten efter kötid hos Bostadsförmedlingen till personer över 65 år som är folkbokförda i Stockholms stad.