Hur vill du bo när du blir äldre?

Har du tänkt på att du kan behöva byta bostad när du blir äldre? Söker du en mindre lägenhet, vill du bo i en annan del av staden eller saknar du hiss? Bostadsförmedlingen förmedlar flera olika typer av seniorbostäder.

Vi ser i våra kundpaneler att intresset är stort för seniorbostäder. I vår senaste kundpanel framgick det att tre av fyra personer som är 55 år eller äldre kan tänka sig att flytta till en seniorbostad inom en 10-års period. Och intresset ökar med stigande ålder.

En seniorbostad är en helt vanlig lägenhet med förhöjd tillgänglighet. Det finns hiss i fastigheten om inte bostaden ligger på markplan. Badrum och sovrum är ofta rymliga och det är låga eller inga trösklar i bostaden. Det finns ofta en gemensamhetslokal och gästrum att hyra.

Bostadsförmedlingen förmedlar två typer av seniorbostäder – en för personer som är äldre än 55 år och en för personer som är äldre än 65 år. Hyreskontrakten för seniorbostäder kan i vissa fall ha begränsningar. Det kan gälla rätten att byta, överlåta och hyra ut bostaden i andra hand. I sådana fall kan du få behålla din kötid. Vad som gäller för en specifik bostad kan du läsa i bostadsannonsen.

Så här söker du seniorbostad

Börja med att registrera dig som bostadssökande. Sedan söker du själv bland bostäderna som annonseras på vår webbplats och är märkta som 55+ eller 65+. Du hittar de lediga bostäderna genom att välja ”Senior” i listan.

Läs mer om seniorbostäder hos Bostadsförmedlingen. 

Byt din lägenhet

Om du har ett hyreskontrakt hos något av Stockholms stads kommunala bostadsbolag – Stockholmshem, Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stadsholmen och Micasa – kan du söka lägenhet i den interna byteskön.

Genom att kostnadsfritt aktivera din plats kan du söka lägenheter som passar dig och din livssituation just nu. Lägenheterna i den interna byteskön förmedlas efter kötid. Din kötid räknas från det datum då ditt nuvarande hyreskontrakt började gälla.

Läs mer om den interna byteskön.