Får jag behålla min gamla bostad när jag får en ny av Bostadsförmedlingen?

En vanlig fråga till vår kundservice är vad man gör med sin gamla bostad när man får en ny genom Bostadsförmedlingen. Här reder vi ut vad som gäller i de vanligaste situationerna.

Utgångspunkten är att den som får en hyresrätt ska ha ett behov av den. Därför godkänner hyresvärdarna inte dubbelt boende. Om du redan bor i en hyresbostad behöver den sägas upp när du flyttar till en ny. Om du har en medboende som bor i en hyresrätt gäller samma sak för den personen. Tänk dock på att inte säga upp ditt nuvarande hyresavtal förrän du har blivit godkänd av din nya hyresvärd.

Om du har sålt eller överlåtit en bostadsrätt eller villa behöver du visa upp dokument som styrker det. Om du fortfarande äger bostadsrätten eller villan visar du i stället upp ett uppdragsavtal med en mäklare för försäljning av bostaden. I samband med att du sedan skriver på hyresavtalet tecknas en bilaga om att sälja din tidigare bostad.

Om du söker bostad på grund av skilsmässa behöver du också visa intyg. Det kan vara antingen ett intyg om äktenskapsskillnad från tingsrätten eller dokument som intygar att processen pågår. Anledningen är att hyresvärden inte godkänner att ett gift par har två bostäder.

Mer information om vilka intyg som du kan behöva visa