Tips till dig som söker en studentbostad

Hittills under 2022 har vi förmedlat 3 333 studentbostäder runtom i Stockholm. Även om den genomsnittliga kötiden är strax under 4,5 år förmedlades 153 av dessa bostäder till personer som stått max 1 månad i bostadskön. Den allra kortaste kötiden var 7 dagar.

Du behåller din kötid

Om du får en studentlägenhet genom Bostadsförmedlingen behåller du din insamlade kötid eftersom studentbostaden är ett tidsbegränsat boende. Du samlar alltså mer kötid samtidigt som du studerar. Det ger dig bättre chanser att få en vanlig lägenhet när du är klar med studierna.

Särskilda studerandevillkor

För att få hyra en studentbostad behöver du visa att du studerar vid, eller har blivit antagen till högskola, universitet eller yrkeshögskola. Hur mycket du behöver studera varierar mellan olika hyresvärdar. I vissa fall godkänns pågående komvuxstudier, eller att du är antagen till komvux, förutsatt att du är studiemedelsberättigad. Vilka villkor som gäller står i bostadsannonsen.

Ungdomsbostäder för dig mellan 18 och 25 år

Om du är mellan 18 och 25 år kan du söka ungdomsbostäder. En ungdomsbostad är oftast mellan 20 och 40 kvadratmeter och har en relativt låg hyra. Vissa ungdomsbostäder har tidsbegränsade kontrakt och då behåller du din kötid. Om du får en ungdomsbostad med tillsvidarekontrakt nollställs däremot kötiden.

Öka dina chanser

I den här filmen har vi samlat våra bästa tips för att öka chanserna att få en studentbostad.

(Inbäddad film som råder studenter att registrera sig som bostadssökande, vara aktiva, förbereda sina intyg, vara öppna för att söka i många områden, planera budgeten och även söka bland ungdomsbostäder.)

För dig som vill veta mer

Fördjupad information om hur det fungerar med studentbostäder

Frågor och svar om studentbostäder 

Se vilka studentbostäder som annonseras just nu 

Mer information om ungdomsbostäder