Månadens tips: Jämför kötider med hjälp av vår statistiktjänst

Eftersom det är du själv som anmäler intresse för bostäderna du är intresserad av får varje bostad sin egen unika kö med bostadssökande. Därför varierar kötiden som behövs för olika bostäder. De som fick en bostad genom oss under 2019 hade i genomsnitt varit registrerade i drygt tio år, men den verkliga kötiden kan alltså vara både kortare och längre.

Närbild på surfplatta som visar Bostadsförmedlingens statistiktjänst

Flera saker påverkar hur snabbt du kan få en bostad

Hur snabbt du kan få en bostad beror på flera faktorer, bland annat på var du vill bo, hur många andra som är intresserade av att bo där, och hur hög hyra du är beredd att betala. Under det första halvåret 2020 har den genomsnittliga kötiden varit 9,6 år vilket är en minskning med 0,9 år jämfört med årsgenomsnittet för 2019.

Kötiden varierar mellan olika områden

Det behövs längre kötid för att få en bostad i innerstaden eller i närförort, jämfört med bostäder längre ut från centrala Stockholm. För att få en bostad i innerstaden fick du i genomsnitt vänta i 16 år 2019. Bland de kommuner där det går snabbare att få en bostad finns exempelvis Södertälje, Vallentuna och Täby. I dessa kommuner var den genomsnittliga kötiden 6 år under 2019.

Tänk på att genomsnittlig kötid betyder att det både kan gå fortare och ta längre tid. Det kan också vara stora skillnader i kötid mellan bostäder i samma område. Det beror bland annat på skillnader i hyra, standard och antal rum.

Kötiden är oftast kortare för nyproducerade bostäder

Om du behöver bostad snabbt är ett tips att söka bland nyproducerade bostäder. Där är kötiden oftast kortare. Särskilt korta kan kötiderna vara när vi förmedlar många nyproducerade bostäder samtidigt i mindre centrala områden. Under 2019 förmedlade vi 286 bostäder med en kötid som var kortare än 1 år, många av dessa var nyproducerade.

Kötiderna varierar för olika lägenhetstyper

Kötiderna varierar för olika typer av lägenheter. För en seniorbostad får du i genomsnitt vänta i 10 år, medan de genomsnittliga kötiderna för en studentbostad är drygt 5 år. För korttidskontrakt är kötiden ofta längre, 2019 var den i genomsnitt nästan 12 år.

Mer information i statistiktjänsten

Med hjälp av vår statistiktjänst kan du få en uppfattning om hur lång tid det tar att få en bostad i ett visst område. Välj det område du vill veta mer om under rubriken "Stadsdel".

Du kan även välja att se de förmedlade bostäderna indelade efter lägenhetstyp, antal rum, hyresnivå och om de är nyproducerade eller inte.

Sök i statistiktjänsten 

Om Månadens tips

Under rubriken Månadens tips berättar vi om hur det fungerar att vara registrerad hos Bostadsförmedlingen och vad vi kan erbjuda dig som är bostadssökande. 

Senast uppdaterad: 2020-07-01