Ungdomsbostäder

För att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden väljer fastighetsägare att reservera vissa bostäder för unga. Är du mellan 18 och 25 år och står i bostadskön har du chansen att erbjudas en mindre bostad med lägre hyra genom oss. 

Det här gäller för en ungdomsbostad

Ungdomsbostäder erbjuds i de flesta fall personer i bostadskön som är mellan 18 och 25 år. I vissa fall gäller en högre åldersgräns på 27 eller 30 år. Bostäderna är oftast mellan 20 och 40 kvadratmeter och har en relativt låg hyra.

Annonser för ungdomsbostäder

Lediga ungdomsbostäder annonseras under Sök bostad och är märkta med ikonen Ungdom eller Ungdom korttid. Vad som gäller för att kunna söka en specifik bostad står angivet i respektive annons. Läs därför igenom villkoren för de utannonserade bostäderna innan du anmäler intresse.

Lediga ungdomsbostäder just nu

Intresseanmälan

Ju tidigare du ställer dig i bostadskön, desto större chans har du att få en bostad. Du kan registrera dig hos Bostadsförmedlingen från dag du fyller 18 år. Du anmäler intresse till en bostad på Mina sidor. 

Kötid

Det finns olika hyreskontrakt för ungdomsbostäder och det påverkar bland annat vad som händer med din kötid när du får ett kontrakt. Vilken typ av kontrakt det gäller för bostaden framgår av annonsen.

Förstahandskontrakt eller tidsbegränsat kontrakt

Oftast är kontrakten för ungdomsbostäder tidsbegränsade. För ett tidsbegränsat kontrakt gäller att du behöver flytta ut när hyrestiden tar slut, men du behåller å andra sidan din kötid. Om du får du ett förstahandskontrakt så fortsätter det att gälla även efter att du fyllt 25 år, men din kötid blir nollställd. 

Kompiskontrakt

Kompiskontrakt ger möjlighet för dig som är mellan 18 och 25 år att dela lägenhet och kontrakt med en kompis. Både du och din kompis ska vara mellan 18 och 25 år. Din kompis behöver också vara registrerad som medboende till dig. Båda står på kontraktet och har samma villkor. Lägenheterna förmedlas utifrån kötid. I kompiskontrakten ingår inget besittningsskydd till lägenheten. Du behåller därför din kötid i bostadskön om du tackar ja till ett kompiskontrakt. Ett kompiskontrakt gäller under maximalt fyra år. Du kan inte byta din bostad under kontraktstiden. Kompislägenheterna är märkta med ikonen Ungdom korttid i listan under Sök bostad.

Fördelning av bostäder mellan olika åldrar

För att få en rättvis fördelning av bostäder till sökande i olika åldrar så fördelas de kommunala bolagens ungdomsbostäder enligt ett rullande schema. Den första lägenheten förmedlas till en 18-åring, nästa till en 19-åring osv. På så sätt reserveras lika många ungdomsbostäder till 18-åringar som till 25-åringar.

Om vårt utskick

Varje år gör vi utskick till alla 18-åringar för att inte missa chansen att registrera sig hos Bostadsförmedlingen och börja att samla kötid. Är du nyfiken på hur vi fått tag i din adress och vad som händer sen kan du läsa mer om här.