Frågor och svar – Interna byteskön

Vad är den interna byteskön?

Alla som har kontrakt i något av Stockholms kommunala bostadsbolag kan stå i den interna byteskön. Du behöver bara aktivera din plats. Dessa bolag är Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder, Stadsholmen och Micasa.

Undantag: Har du ett hyreskontrakt med avstående från besittningsskydd eller ett kontrakt med villkor som måste uppfyllas under boendetiden, till exempel studievillkor, har du inte tillgång till den interna byteskön.

Hur gör jag för att söka bostäder i den interna byteskön?

Först behöver du aktivera din plats i den interna byteskön, det kan du göra så fort du flyttat in. Därefter kan du börja anmäla intresse för annonserade bostäder. Bostäderna i den interna byteskön som annonseras under Sök bostad är markerade med ikonen Interna byteskön.

Aktivera din köplats här

Jag är redan registrerad som bostadssökande. Får jag automatiskt kötid i den interna byteskön då?

Nej, du behöver först aktivera din plats i den interna byteskön. Därefter kan du söka lediga bostäder både i den interna byteskön och i bostadskön.

Hur många bostäder kan jag anmäla intresse för?

Du kan högst ha tre intresseanmälningar åt gången. Då räknas både intresseanmälningar i den interna byteskön och i bostadskön.

Hur vet jag vilken kötid jag har i den interna byteskön?

Din kötid räknas alltid från den dag då hyresavtalet började gälla för din nuvarande bostad. Du ser din kötid under Mina uppgifter på Mina sidor samt när du aktiverar din plats i den interna byteskön. Du hittar också datumet i ditt hyresavtal.

Vad kostar det att stå i den interna byteskön?

Det kostar inget att stå i den interna byteskön. Däremot bör du vara uppmärksam på inflyttningsdatumet för de bostäder du söker. Om det är kort tid till inflyttning kan du under en period komma att betala dubbla hyror.

Hur vet jag vilken köplats jag har på en bostad i den interna byteskön?

Det är först när du anmäler intresse för en ledig bostad som du ser vilken placering du har. För varje bostad skapas en egen kö. Din placering på bostaden är preliminär och kan komma att ändras fram till dess att vi skickat ut visningskallelsen. Detta då din placering i denna kö beror på hur många andra som har anmält intresse för bostaden och hur lång kötid de har.

Om vi är flera personer som står på kontraktet idag, vem av oss kommer att vara registrerad i den interna byteskön?

Endast en av personerna på kontraktet kan vara registrerad i den interna byteskön. Det är den som först aktiverar platsen i den interna byteskön som blir registrerad, men det går bra att lägga till den andra personen som medboende.

Var hittar jag koden och andra uppgifter som krävs för aktiveringen?

För att aktivera din plats i den interna byteskön behöver du ange ditt personnummer och avtalsnummer. Avtalsnumret hittar du på din hyresavi.

Jag är registrerad i den interna byteskön men vill även registrera mig som bostadssökande i  bostadskön. Hur gör jag?

När du är inloggad på Mina sidor finns information om hur du registrerar dig som bostadssökande. Du behöver inte fylla i dina personliga uppgifter på nytt för att anmäla dig till bostadskön.

Varför uppstår dubbel hyra när jag byter bostad?

Det beror på att du har uppsägningstid på ditt hyreskontrakt (i de flesta fall tre månader).
För att minimera tiden med dubbla hyror är det viktigt att komma ihåg att säga upp det befintliga hyresavtalet så fort du har blivit godkänd av den nya hyresvärden.

När ska jag säga upp min nuvarande bostad? 

I samband med att du skriver kontrakt på din nya bostad kan du säga upp din nuvarande bostad. 

Får min partner bo kvar i den nuvarande bostaden?

Nej, för att få en bostad genom den interna kön behöver du säga upp ditt nuvarande hyresavtal. Det betyder att varken du eller någon annan i din familj kan bo kvar i din nuvarande bostad.