Nu blir det färre steg när du söker bostad hos oss

Vi arbetar ständigt med att förenkla din väg till en ny bostad. Den 10 juni gör vi förändringar för att det ska gå snabbare att få bostadserbjudanden. I samband med det uppdaterar vi även våra kö- och förmedlingsregler.

För lägenheter som inte har någon visning, inte behöver rangordnas eller där det inte finns någon video eller bilder utöver vad som syns i annonsen, tar vi bort ett steg i förmedlingsprocessen. För sådana lägenheter kommer din intresseanmälan från och med den 10 juni även att fungera som ett besked om att du vill ha lägenheten. Det blir alltså inte något senare tillfälle för att svara på om du fortfarande är intresserad. I stället kommer bostadserbjudandet skickas till dig efter avslutad annonsering om du är den med längst kötid och uppfyller hyresvärdens villkor för intresseanmälan. Det kommer att stå tydligt i bostadsannonsen när du anmäler intresse för bostaden om den hanteras på det här sättet.

För att vi ska kunna ta det här steget, och skapa bostadserbjudandet efter avslutad annonsering, behöver vi uppdatera våra kö- och förmedlingsregler. Anledningen till det är att din intresseanmälan blir bindande. Det innebär att du som får ett bostadserbjudande och sedan ångrar dig får ett avhopp registrerat. Läs mer om avhopp.

Ditt ja-svar blir bindande

Bostäder som har visning eller där du får kompletterande information i form av bilder eller video omfattas också av förändringen med bindande ja-svar.

För dessa bostäder fungerar själva förmedlingsprocessen som tidigare. Det innebär att om du har varit på visning eller tittat på kompletterande information i form av bilder eller video, behöver du svara ja eller nej på frågan om du är fortsatt intresserad. Om du svarar att du är fortsatt intresserad, är den med längst kötid och uppfyller hyresvärdens villkor för intresseanmälan, får du ett bostadserbjudande. Skillnaden från tidigare är att nu registreras ett avhopp om du inte svarar på bostadserbjudandet eller ångrar dig.

Det du behöver tänka på är alltså att bara anmäla intresse för bostäder som du verkligen vill bo i. På så sätt kommer du och alla andra bostadssökande att få era bostadserbjudanden utan onödig fördröjning.  

Om du har frågor kontakta vår kundservice.