Frågor och svar – Studentbostäder

Hur många studentbostäder förmedlas varje år?

Bostadsförmedlingen förmedlar runt 2 500 studentbostäder om året. 

Vem räknas som student?

Hyresvärdarna har varierande villkor för sina studentbostäder. Vanligtvis behöver du visa att du studerar vid, eller att du har fått ett antagningsbesked till, högskola, universitet eller yrkeshögskola. Vad som gäller framgår i varje bostadsannons. 

Hur gör jag för att söka en studentbostad?

Börja med att registrera dig som bostadssökande. Därefter söker du själv aktivt bland de bostäder som annonseras. Bostäderna annonseras under Sök bostad och är märkta med ikonen Student. Det är också i annonsen som du anmäler ditt intresse.

Kan jag som internationell student söka studentbostäder om jag saknar svenskt personnummer?

Ja. Du registrerar dig som bostadssökande med din mejladress.

När du fått en studentbostad behåller du din kötid så att du kan fortsätta söka bostad när du är klar med studierna.

Kan jag studera på distans?

Generellt har du inte möjlighet att få en studentbostad om du studerar på distans, det finns dock bostadsbolag som godkänner även distansstudier. Under hyresvärdens krav i annonserna kan du läsa vad som gäller för just den studentbostaden du är intresserad av.

Kan jag bo kvar i bostaden efter att jag studerat klart?

Nej, du får endast bo kvar så länge du studerar. Varje termin kommer din hyresvärd att kontrollera att du studerar och tänker fortsätta. Däremot behåller du din kötid i den vanliga bostadskön när du tecknat ett kontrakt för en studentbostad. Du kan då, när du studerat klar, söka en ny bostad.