Frågor och svar – Gå på visning

Vem bestämmer visningstiderna?

Visningstiderna bokas av Bostadsförmedlingen tillsammans med den som ska visa bostaden. Vi försöker lägga visningstiderna på kvällar eller helger, men ibland är det inte möjligt.

Varför blir jag inte inbjuden till visning?

För att bli inbjuden till visning behöver du  dels ha anmält intresse för bostaden, dels höra till de som har längst kötid av de som anmält intresse för just den bostaden. Kom ihåg att hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade hos Bostadsförmedlingen, så att dina inbjudningar kommer fram. På Mina sidor, under Mina uppgifter, väljer du hur du vill få dina visningsinbjudningar, via mejl eller brev.

Får jag fotografera eller filma en lägenhet när jag är på visning?

Det bestämmer den som visar lägenheten. Den som går på visning har inte rätt att ta bilder eller filma om den som bor där inte godkänt  det. Fråga alltid först om det är okej.

Vad händer om jag inte kan gå på visningen?

Vi har inte möjlighet att ändra på visningstiden. De flesta hyresvärdar har villkor på att den som blir erbjuden bostaden har varit på visningen, men vissa hyresvärdar godkänner att du låter en vän, släkting eller annat ombud gå i stället. I visningsinbjudan står vilka villkor som gäller. Vi rekommenderar alltid att du går på visningen så att du får en bild av bostaden.

Vad händer om en planerad visning inte blir av?

Det kan hända att en planerad visning av en bostad av någon anledning inte blir av. Om du varit med om detta, vänligen kontakta oss så vi kan arrangera en ny visning. Är du fortfarande intresserad av att se bostaden, välj att svara Ja.

Vad händer efter visningen?

Är du intresserad av bostaden behöver du svara ja innan svarstiden går ut. Om du är den med längst kötid bland de som svarat ja, blir du kontaktad av en handläggare från Bostadsförmedlingen. I kontakten med handläggaren bekräftar du att du fortfarande är intresserad av bostaden. Därefter skickar vi dina uppgifter till hyresvärden, som ska godkänna dig som hyresgäst. För att bli godkänd som hyresgäst behöver du visa intyg som styrker att du uppfyller fastighetsägarens villkor för att erbjudas bostaden. Förbered alltså dina intyg och se till att ha dina uppgifter uppdaterade, så som kontaktuppgifter, inkomst och arbetsgivare.

Vad gör jag om jag inte är intresserad av bostaden?

Om du inte är intresserad behöver du svara nej. Efter visning kan du svara nej till hur många bostäder som helst utan att det påverkar din kötid.

Vad händer om jag svarar ja och sedan ångrar mig?

Om du i kontakten med vår handläggare bekräftat att du är intresserad av bostaden, så innebär det att du går vidare som hyresgästförslag. Om du därefter ångrar dig räknas det som ett avhopp. Om du har fler än ett avhopp under ett år, kan du inte göra nya intresseanmälningar de följande sex månaderna.

När får jag veta om jag får bostaden?

Efter att vi har skickat dina uppgifter till hyresvärden brukar det ta 1-2 veckor innan du får veta om du blir erbjuden bostaden eller inte.