Frågor och svar – Gå på visning

Så här påverkas vårt arbete under den pågående pandemin. 

Vem bestämmer visningstiderna?

Den som ska visa bostaden bestämmer visningstiderna. Bostadsförmedlingen försöker styra visningstiderna till kvällar eller helger, men ibland är det inte möjligt.

Varför blir jag inte inbjuden till visning?

För att bli inbjuden till visning behöver du höra till de som har längst kötid av de anmält intresse för just den bostaden. Kom ihåg att hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade hos Bostadsförmedlingen, så att dina inbjudningar kommer fram. Välj visningsinbjudningar via mejl för att säkerställa att du får information snabbt. det gör du på Mina sidor, under Mina uppgifter.

Får jag fotografera eller filma en lägenhet när jag är på visning?

Det bestämmer den som visar lägenheten. Den som går på visning har inte rätt att ta bilder eller filma om den som bor där inte godkänt det. Fråga alltid först om det är okej.

Vad händer om jag inte kan gå på visningen?

Om det är ett villkor att delta på visning och du inte kan gå behöver du tacka nej. Det är inte möjligt att ändra på visningstiden. De flesta hyresvärdar har villkor på att den som blir erbjuden bostaden har varit på visningen, men vissa hyresvärdar godkänner att du låter en vän, släkting eller annat ombud gå i stället. I visningsinbjudan står vilka villkor som gäller. Vi rekommenderar alltid att du går på visningen så att du får en bild av bostaden.

Vem bestämmer om det är ett villkor att gå på visning eller inte? 

Det är hyresvärden som bestämmer om det är ett villkor att närvara på visning. Om du inte varit på visning av en bostad med ett visningsvillkor blir du inte godkänd som hyresgäst. 

Vad händer om en planerad visning inte blir av?

Det kan hända att en planerad visning av en bostad av någon anledning inte blir av. Om du varit med om detta, vänligen kontakta oss så vi kan utreda vad som har hänt. Är du fortfarande intresserad av att se bostaden, välj att svara Ja.

Vad händer efter visningen?

Är du intresserad av bostaden behöver du svara ja till fortsatt intresse innan svarstiden går ut. Om du inte längre är intresserad svarar du nej. Svarstiden hittar du på din visningsinbjudan och på Mina sidor. Efter svarstiden kontaktar Bostadsförmedlingen den sökande som har längst kötid för att se om den kan erbjudas bostaden. Om inte den sökande kan eller vill gå vidare med erbjudandet kontaktar Bostadsförmedlingen nästa på tur i kön. Vi arbetar alltid i kötidsordning, därför kan det ta tid innan vi kontaktar dig. Du kan alltid följa dina ärenden på Mina sidor. 

Vad gör jag om jag inte är intresserad av bostaden?

Om du inte är intresserad behöver du svara nej, det gör du på Mina sidor. Att svara nej efter visningen påverkar inte din kötid. 

Vad händer om jag svarar ja och sedan ångrar mig?

Det beror på hur långt du har kommit i processen, är du den med längst kötid efter visningen kommer du få ett bostadserbjudande. Där har du möjlighet att tacka nej om du så önskar.

Väljer du att tacka ja till bostadserbjudandet och ångrar dig senare räknas det som ett avhopp. Läs mer om detta under Bostadserbjudanden.

När får jag veta om jag får bostaden?

Det beror på vilken plats du har i kön och hur många andra bostäder vi arbetar med samtidigt. 

Jag är intresserad, behöver jag göra någonting?

Ja, först behöver du svara ja till fortsatt intresse, svarar du ja kommer du behöva visa intyg som visar att du uppfyller hyresvärdens villkor. Intygen är bra att förbereda även om du inte är först i kön efter visningen. Läs mer på Visa intyg