Tjugoårige Hugo fick en ungdomsbostad

Det är svårt för unga att få tag på en lägenhet i Stockholm, men det finns vägar. Vi har träffat Hugo som fick sitt första hyreskontrakt via Bostadsförmedlingen efter två år som registrerad bostadssökande.

Leende tjugoårig man står framför porten till ett flerbostadshus.

Hugo är uppvuxen i hyresrätt i centrala Stockholm. Sedan ett halvår tillbaka bor han i en egen lägenhet i Västertorp, bara några hundra meter från tunnelbanan. Hans föräldrar registrerade honom på hans 18-årsdag, som en födelsedagspresent, vilket hade stor betydelse för hans chanser att få bostaden.

En förklaring till att det gick så pass snabbt var att han anmälde intresse för en av allmännyttans bostäder som öronmärkts för en ungdom med en specifik ålder, i det här fallet 19 år.

– Jag anmälde intresse för den här lägenheten ungefär två veckor innan min 20-årsdag. Då hade jag en av de längsta kötiderna bland de som stod i kö till den eftersom jag hade varit registrerad sedan min 18-årsdag. Det här gör det möjligt för ungdomar i alla åldrar att få lägenhet och inte bara de som är äldst och har stått längst i kön.

Ungdomsbostäder har oftast tidsbegränsade kontrakt. Med ett sådant behåller man sin kötid hos Bostadsförmedlingen och har därmed möjlighet att samla mer kötid under kontraktstiden. Det innebär att Hugo har förbättrat sina chanser att få en annan bostad när kontraktet upphör.

Men nu är det här han bor. Vi frågar hur han trivs och svaret kommer snabbt.

- Lägenheten är superbra!

Text: Rebecca Jarting