Frågor och svar – Söka och få bostad

Hur hittar jag de lediga bostäderna?

Under Sök bostad ser du vilka bostäder som är lediga just nu. Vi annonserar en mängd lediga bostäder varje dag. Besök därför listan över lediga bostäder ofta för att hålla dig uppdaterad om nya lägenheter som du kan söka.

Hur gör jag för att anmäla intresse för en bostad?

För att kunna göra en intresseanmälan behöver du vara inloggad. Under Sök bostad kan du då söka och anmäla intresse för bostäder.

Varför kan jag inte anmäla intresse för vissa bostäder?

Det beror på att du inte uppfyller de villkor som hyresvärden har för att bli godkänd som hyresgäst. Om du exempelvis inte uppfyller inkomst- eller ålderskraven för en specifik bostad kan du heller inte anmäla intresse.  

Vad är ett bostadserbjudande?

Om du har anmält intresse för en bostad, uppfyller fastighetsägarens villkor och har den längsta kötiden är du nummer ett för den bostaden. Du kommer i så fall att få ett bostadserbjudande där vi undrar om du vill ha bostaden eller inte. Ett bostadserbjudande är inte samma sak som när du bekräftar ditt intresse inför en visning eller svarar på andra frågor tidigare i förmedlingsprocessen. Bostadserbjudandet är något som bara den som är nummer ett för bostaden får.

Vad krävs för att jag ska bli godkänd som hyresgäst?

För varje bostad har hyresvärden ett antal villkor som du som bostadssökande behöver uppfylla för att bli godkänd som hyresgäst. Villkoren kan exempelvis handla om att du ska ha en inkomst som står i proportion till hyran du ska betala. 

Villkoren framgår i respektive bostadsannons. Du behöver ha intyg som styrker att du uppfyller villkoren. Först därefter kan du bli föreslagen och godkänd som hyresgäst. Läs mer om intyg

Finns det någon chans att få en bostad utan lång kötid?

Ja, varje år förmedlar vi ett par hundra bostäder med korta eller inga kötider. Här är några tips för att så snabbt som möjligt hitta en bostad:

  1. Sök bostad i hela Stockholmsregionen. Längre ut från stadskärnan är kötiderna generellt kortare.
  2. Sök bland nyproducerade bostäder. Särskilt korta kan kötiderna vara när vi förmedlar många nyproducerade bostäder samtidigt i mindre centrala områden.

Läs mer om våra söktips här.

Hur lång kötid är det för en bostad i ett visst område?

Det är svårt att säga hur lång kötid som behövs för att få en bostad i ett visst område. För varje bostad bildas en egen kö, längden på kön varierar beroende på bostadens hyra, storlek, standard och läge. För att få en bättre uppfattning om kötider i olika områden kan du använda vår statistiktjänst. Där kan du välja att se kötider för olika stadsdelar.

Hur många bostäder får jag anmäla intresse för?

Du kan högst ha tre pågående intresseanmälningar eller visningsinbjudningar. Undantaget är nyproducerade bostäder och seniorbostäder 55+, 65+. Där finns ingen begränsning.

Vad betyder det att hyran är à-conto?

Att hyran är à-conto betyder att den ännu inte är fastställd. Det kan till exempel vara i samband med ombyggnation av bostäder då förhandlingarna i hyresnämnden inte är klara. Den hyra som anges är då ungefärlig och kan ändras när förhandlingarna är klara.

Vad händer med min kötid när jag får en bostad?

När du får en bostad genom Bostadsförmedlingen nollställs din kötid. Din nya kötid börjar räknas från det datum hyresvärden meddelat oss att du fått din bostad. Du behåller din kötid om du får en bostad med korttidskontrakt, en studentbostad, ett trygghetsboende eller en seniorbostad om du är 65 år eller äldre.