Seniorbostäder och trygghetsbostäder

För dig som är 55 år eller äldre förmedlar vi särskilda bostäder som är anpassade för seniorer. Vi förmedlar även trygghetsbostäder för dig som fyllt 75 år.

Leende äldre par

Seniorbostäder 

Seniorbostäder är lägenheter med god tillgänglighet, ofta med tillgång till en gemensamhetslokal och gästrum att hyra. Bostadsförmedlingen förmedlar två typer av seniorbostäder – för personer som är äldre än 55 år och för dem som är äldre än 65 år. Den främsta skillnaden mellan dem är:

  • Om du får en bostad märkt med ikonen 55+ nollställs din kötid och i vissa fall är bytesrätten begränsad.
  • Om du får en seniorbostad märkt med ikonen 65+ behåller du din kötid.

Hyreskontrakten för seniorbostäder är i vissa fall begränsade. Det kan gälla rätten att byta, överlåta och hyra ut bostaden i andra hand. Vad som gäller för en specifik bostad står angivet under kraven från fastighetsägaren. Läs därför igenom kraven innan du anmäler intresse.

Här hittar du lediga seniorbostäder

Lediga bostäder annonseras under Sök bostad och är märkta med ikonerna 55+ och 65+. Du söker fram bostäderna genom att filtrera listan på "Senior".

Trygghetsbostäder

Trygghetsbostäder är hyresrätter för personer över en viss ålder. Bostäderna har god tillgänglighet och möjlighet till trygghetslarm. I husen finns gemensamma lokaler, ofta med kök eller pentry. Det finns även personal ett par timmar i veckan som ordnar gemensamma aktiviteter. Vård ingår inte.

För att få en trygghetsbostad behöver du vara minst 75 år och folkbokförd i Stockholms stad. Står du redan i bostadskön tillgodoräknas kötiden från den dag du fyller 70 år. Bostäderna förmedlas utifrån kötid och utan biståndsbeslut. Om du får en trygghetsbostad behåller du din kötid.

Här hittar du lediga trygghetsbostäder

Lediga bostäder annonseras under Sök bostad och är märkta med ikonen Trygghetsboende. Du söker fram bostäderna genom att filtrera listan på "Senior".

I varje annons hittar du information om vilken service som finns i respektive trygghetsbostad.

Frågor och svar

Kompiskontrakt för seniorer

Kompiskontrakt för seniorer ger möjlighet för dig som senior att dela lägenhet med en vän, ett syskon eller en partner. Både du och din kompis ska ha fyllt 65 år. Din kompis behöver också vara registrerad som medsökande till dig. Båda står på kontraktet och har samma villkor.  

Hyrestiden för ett kompiskontrakt är maximalt fyra år. I kontraktet ingår inget besittningsskydd till lägenheten, och du har heller inte rätt att byta eller överlåta bostaden under kontraktstiden.

Du behåller din kötid i bostadskön om du tackar ja till ett kompiskontrakt.

Lediga kompiskontrakt annonseras under Sök bostad och är märkta med ikonen 65+. I annonsen framgår om det är ett kompiskontrakt.

Här byggs det nya seniorbostäder