Undrar du vad din kötid räcker till?

När du har läst lägenhetsannonserna på vår webbplats så har du förmodligen sett att det finns information om kötider i annonsen. Du kan se både hur lång kötid de tre som står först på tur för bostaden har och hur lång genomsnittlig kötid det har varit för liknande bostäder i området under det senaste året.

Kanske har du även funderat på om det är någon mening med att anmäla intresse om någon med längre kötid redan har gjort det. Här reder vi ut hur det fungerar med kötiden när du söker bostäder hos oss.

Kötiden som behövs varierar

Eftersom alla inte anmäler intresse för samma bostäder kan man säga att varje bostad som vi förmedlar får sin egen kö av intresserade. Därför varierar kötiden som behövs. Det är dessutom vanligt att personer som först har anmält intresse ändrar sig eller stryks ur intresselistan för att de inte uppfyller villkoren för bostaden. Detta skapar chanser även för den som inte har varit registrerad lika länge.

Större möjligheter när många nya lägenheter ska förmedlas

När vi förmedlar många nyproducerade lägenheter i samma område kan det vara särskilt goda förutsättningar för personer med kort kötid, eftersom det då finns ett stort antal bostäder att välja mellan. I sådana fall behövs det ofta betydligt kortare kötider än vad informationen i annonsen visar. Det kan därför vara värt att anmäla intresse även om det ser ut som att din kötid är för kort.

Exempel på hur kötiden som behövs kan förändras

För att visa hur läget kan förändras under en förmedlingsprocess har vi valt ut ett exempel med en studentbostad som förmedlades till en person med kort kötid i maj 2023.

Det var sammanlagt 16 personer som anmälde intresse för bostaden. De som hade kortast kötid hade registrerat sig hos oss samma månad. Den med längst kötid registrerade sig hos oss redan 2013. De tre längsta kötiderna som syntes i annonsen var från 2013, 2017 och 2018.

Av personerna som hade anmält intresse var det fem stycken som av olika skäl inte kunde bli aktuella. Av de övriga elva tackade tio nej. Det ledde till att det till slut var en person med en kötid från den 1 maj 2023 som erbjöds lägenheten, trots att det alltså fanns en person med tio år längre kötid som hade anmält intresse under annonseringsperioden.