Stort intresse för seniorboende

Tre av fyra personer som är 55 år eller äldre kan tänka sig att flytta till en seniorbostad inom en 10-års period. Och intresset ökar med stigande ålder. Det visar Bostadsförmedlingens senaste kundpanel som har besvarat frågor om seniorboende.

Flertalet av de tillfrågade personerna, som är 55 år eller äldre, var intresserade av att bo i en seniorbostad. Allra högst intresse finns hos personer som är 75 år eller äldre, där närmare 90 procent skulle kunna tänka sig att flytta till en seniorbostad. I åldersgruppen 65-74 år var intresset drygt 80 procent.

Önskelägenheten har två eller tre rum och kök och ligger nära allmänna kommunikationen och kommersiell service. Ett område som känns tryggt, gärna nära centrala Stockholm och nära naturområden är andra viktiga faktorer när man ska söka seniorbostad. Nästan hälften av de tillfrågade skulle kunna tänka sig någon typ av gemensam boendeform och då helst ett generations- eller kompisboende.

Övernattningsmöjligheter för gäster och garage/parkering är de mest efterfrågade tjänsterna i anslutning till bostaden. Även träningslokal och en bovärd som kan hjälpa till med praktiska göromål står högt på önskelistan.

Vad är en seniorbostad?

Seniorbostäderna är vanliga hyresrätter med extra god tillgänglighet. Det betyder till exempel att det alltid finns hiss i fastigheten om inte bostaden ligger på markplan. Badrum och sovrum är ofta rymliga och det är låga eller inga trösklar i bostaden. Ofta finns det också någon form av gemensamhetslokal. De flesta seniorbostäder förmedlas till åldersgruppen 65 år och äldre, men det finns även seniorbostäder som erbjuds från 55 års ålder. Läs mer om seniorbostäder.

Om Bostadsförmedlingens undersökningar

Bostadsförmedlingen i Stockholm har lång erfarenhet och djup kunskap om bostadsmarknaden. Kundpanelen är representativ för personerna i bostadskön. Syftet med panelen är att ta reda på preferenser och åsikter kring boendefrågor.