Drömmen om framtidens boende skiljer sig mellan generationer

I vår senaste kundundersökning ställde vi frågor om framtidens boende. Resultatet visar på skillnader mellan generationer och att pandemin har påverkat hur vi vill bo.

Undersökningen genomfördes i november då pandemirestriktioner fortfarande rådde och en viktig fråga var att belysa om pandemin påverkat uppfattningen om framtidens boende. Nästan 30 procent svarade ja på den frågan, men här fanns en generationsskillnad. I gruppen 25–40-åringar svarade 36 procent att pandemin påverkat deras preferenser. Hos den äldsta generation, det vill säga 57–75-åringar, var motsvarande siffra 15 procent. Inte helt förvånande är det möjligheten att jobba hemifrån och önskan om att bo närmare naturen som väger tyngst.

Hur och var tror du att du bor om 20 år?

Frågan som ställdes var: Vad tror du om din boendesituation om 20 år? Över hälften vill bo i Stockholms innerstad (28 procent) eller i en närförort (27 procent). Jämfört med en tidigare undersökning som Bostadsförmedlingen genomförde 2016 ser vi att intresset för att bo i innerstaden har minskat, något som troligen är en effekt av pandemin.

Den vanligaste bostadstypen om 20 år skulle vara lägenhet (57 procent) följt av villa/radhus (24 procent). Även i den här frågan syns en pandemieffekt. Jämfört med undersökningen från 2016 kan vi dessutom se att färre väljer lägenhet och att fler väljer vill/radhus och hus på landet. Här finns det också tydliga generationsskillnader. Lägenhet är något för de två äldre generationerna (41-75 år), medan villa/radhus är högst eftertraktat av personer som är 40 år och yngre.

Det viktigaste med den framtida bostaden är en låg boendekostnad följt av fin utsikt och uteplats. Hög standard rankas också högt. Även i svaren på denna fråga märks pandemieffekten. Faktorer som låg miljöbelastning, stor bostad och bostad med möjlighet att jobba hemifrån sticker ut bland den grupp som säger att pandemin påverkat deras uppfattning om det framtida boendet. När det kommer till boendemiljön är ett tryggt bostadsområde, närhet till kollektivtrafik och natur högst rankat.

Framtiden bostäder behöver vara klimatsäkra

Det råder en stark enighet hos kundpanelen om att framtidens bostäder kommer att behöva ta hänsyn till klimatförändringarna. Hela 79 procent svarade ja på frågan och här fanns inga större skillnader mellan generationerna.

Om våra undersökningar

Bostadsförmedlingen i Stockholm har lång erfarenhet och djup kunskap om bostadsmarknaden. Kundpanelen är representativ för personerna i bostadskön. Syftet med panelen är att ta reda på preferenser och åsikter kring boendefrågor. Den här undersökningen genomfördes i november och besvarades av 3 159 personer, som är representativa för bostadskön.