Månadens tips: Råd för dig som är student och söker bostad

I samband med höstens terminsstart är det många nyantagna studenter som söker en bostad. Vi har därför sammanställt information och råd som kan hjälpa dig som söker en bostad under studietiden.

Skrapan, som är ett höghus i glas och metall, reflekterar sommarsol.

De senaste 5 åren har vi i genomsnitt förmedlat cirka 2 600 studentbostäder per år och trenden är tydligt ökande. Till och med juli i år har vi förmedlat 2 053 studentbostäder. Av dessa har 322 förmedlats till personer som varit registrerade kortare tid än ett år hos oss. 48 personer hade varit registrerade kortare än en månad. Den allra kortaste kötiden var 11 dagar.

Det finns alltså möjligheter att få en studentbostad även om du inte har så lång kötid. Faktorer som brukar sänka kötiden som behövs kan till exempel vara längre avstånd från Stockholms innerstad, en högre hyra eller att lägenheten är nybyggd och släpps samtidigt som många andra i samma område.

Om du får en studentlägenhet genom oss behåller du din kötid eftersom studentbostaden är ett tidsbegränsat boende. Du samlar alltså mer kötid samtidigt som du studerar. Det ger bättre chanser att få en vanlig lägenhet när studierna är klara.

I den här filmen ger vi råd om hur du som är student ökar dina chanser att få en bostad.

(Inbäddad film som råder studenter att registrera sig som bostadssökande, vara aktiva, förbereda sina intyg, vara öppna för att söka i många områden, planera budgeten och även söka bland ungdomsbostäder.)

För dig som vill veta mer

Fördjupad information om hur det fungerar med studentbostäder

Frågor och svar om studentbostäder 

Se vilka studentbostäder som annonseras just nu 

Här byggs det nya studentbostäder som kommer att förmedlas senare

Campus Albano (nära Stockholms universitet och KTH) 

Unity Kista Campus 

Fjärdingsmannen vid Sockenplan

Plankan på Södermalm

Jordkabeln 1 och Kabelverket 17 i Älvsjöstaden 

Om Månadens tips

Under rubriken Månadens tips berättar vi om hur det fungerar att vara registrerad hos Bostadsförmedlingen och vad vi kan erbjuda dig som är bostadssökande.