Månadens tips: Bostadsförmedlingen förmedlar studentbostäder

Bostadsförmedlingen har de senaste åren förmedlat allt fler studentbostäder. Förra året förmedlade vi 2 854 stycken. En studentbostad har du under tiden du studerar. Eftersom studentbostaden är ett tidsbegränsat boende behåller du din kötid när du bor i en sådan, om du väljer att stå kvar som registrerad hos oss.

Student som sitter i läsesal i bibliotek

Särskilda studerandevillkor

För att få hyra en studentbostad behöver du visa att du studerar vid, eller har blivit antagen till högskola, universitet eller yrkeshögskola. Hur mycket du behöver studera varierar mellan olika hyresvärdar. I vissa fall godkänns pågående komvuxstudier, eller att du är antagen till komvux, förutsatt att du är studiemedelsberättigad. Vilka villkor som gäller står i bostadsannonsen.

Så här hittar du annonserna

Lediga studentbostäder annonseras under Sök bostad. Du kan välja att bara visa den kategorin. De flesta studentbostäder annonseras under en kort tid (cirka två dagar). Därför rekommenderar vi att du besöker vår webbplats ofta.

Lediga studentbostäder just nu

Allt fler förmedlade studentbostäder och relativt korta kötider

Under 2019 förmedlade vi sammanlagt 2 854 studentbostäder. Det var över 400 fler än under 2018. Av dem förmedlades sju procent till personer som varit registrerade mindre än ett år hos oss. Det brukar behövas kortare kötider för studentbostäder än för vanliga hyresrätter. Den genomsnittliga kötiden som behövdes under 2019 var 5,2 år, vilket var en minskning med 0,3 år jämfört med året innan.

De som fick en studentbostad under 2019 hade alltså i genomsnitt varit registrerade hos oss i ungefär fem år, men det varierar både uppåt och neråt. De allra kortaste kötiderna var på ungefär en månad men vi förmedlade även studentbostäder till personer som varit registrerade upp till 20 år. I den här bilden visar vi hur detta fördelades under 2019, när man ser på hur länge de som fick en studentbostad hade varit registrerade hos oss.

Bild över fördelningen av studentbostäder 2019 utifrån de bostadssökandes år som registrerade

Några tips för att öka dina chanser

  • Registrera dig som bostadssökande den dagen du fyller 18 år.
  • Sök över hela storstockholmsområdet. Det behövs ofta kortare kötider när man kommer längre från innerstaden.
  • Var aktiv och besök vår webbplats ofta.
  • Anmäl dig också till Stiftelsen Stockholms Studentbostäder och andrahandsförmedlingen Akademisk Kvart.
  • Är du mellan 18 och 25 år kan du även söka ungdomsbostäder.

 

 

Läs mer

Här hittar du mer information om studentbostäder

Frågor och svar om studentbostäder

Om Månadens tips

Under rubriken Månadens tips berättar vi om hur det fungerar att vara registrerad hos Bostadsförmedlingen och vad vi kan erbjuda dig som är bostadssökande.