Medsökande blir medboende – vad gäller för dig?

Från 1 november har vi bytt begreppet medsökande till medboende. Det innebär att man, om man har varit medsökande tidigare nu måste registrera om sig som medboende.

Om du tidigare har varit medsökande till en huvudsökande i bostadskön måste du nu registrera dig som medboende. Detta gäller oavsett om du själv står i bostadskön eller om du har varit medsökande utan att ha en egen plats i kön.

Observera att om ni har varit medsökande tidigare, och alltså nu måste registrera om er som medboende, så kommer ni inte förlora någon kötid. Däremot är det så att om ni idag har anmält intresse för en bostad eller ett projekt måste ni anmäla er som medboende innan 10 december.

Det du måste göra är följande:

Scenario 1

Du står i bostadskön idag, och vill nu lägga till dig som medboende på en huvudsökande.

  1. Logga in på mina sidor
  2. När du loggat in har du en ruta som heter medboende en bit ner till höger
  3. Klicka på hantera
  4. Klicka på lägg till och följ instruktionerna kom ihåg att du måste ha personnumret på den person du vill lägga till dig till.

Scenario 2

Du vill vara medboende utan att själv stå i bostadskön. I det här fallet måste du:

  1. Registrera dig som medboende med hjälp av Bank-ID, det gör du här
  2. När du registrerar dig måste du samtidigt ange personnumret på den person du vill bli medboende till
  3. Den personen (huvudsökande) måste sen logga in och godkänna dig som medboende.

Observera att du som önskar bli medboende till en huvudsökande måste registrera dig först för att den huvudsökande ska kunna godkänna dig.

Scenario 3

Du vill ställa dig i kön, och därefter bli medboende. Det gör du genom att klicka på registreraknappen överst på hemsidan och följer instuktionerna. När du har registrerat dig lägger du till dig som medboende på samma sätt som i scenario 1.