Erika fick en lägenhet i Gamla Stan efter ett år i bostadskön

När man ställer sig i bostadskön som 18-åring kan det kännas väldigt avlägset att få en egen lägenhet genom Bostadsförmedlingen. Men så behöver det inte vara.

 Erika 18 år

På sin 18-års dag bestämde Erika sig för att ställa sig i bostadskön. Det var hennes mamma som hade informerat henne om Bostadsförmedlingen. Hon var inte i behov av en bostad just då men tyckte ändå att det var bra att ställa sig i bostadskön om hennes boendesituation skulle ändra sig.

- Dagen innan jag fyllde 19 gick jag in på Bostadsförmedlingens webbplats och sökte efter ungdomslägenheter och såg att det låg ute en tvåa i Gamla Stan. Jag anmälde mitt intresse på direkten, berättar Erika.

Just den lägenheten riktade sig endast till 18-åringar.

- Eftersom jag anmälde mig till Bostadsförmedlingen samma dag som jag fyllde 18 så hade jag en väldigt bra kötid på den här lägenheten, trots att jag bara hade stått i kön i ett år.

För att få en rättvis fördelning av bostäder till sökande i olika åldrar så fördelas de kommunala bolagens ungdomsbostäder enligt ett rullande schema. Den första lägenheten förmedlas till en 18-åring, nästa till en 19-åring osv. På så sätt fördelas lika många ungdomsbostäder till 18-åringar som till 25-åringar.

Erikas söktips till ungdomar i bostadskön

- Jag föreslår att man går in på Bostadsförmedlingens webbplats flera gånger i veckan och kollar vilka lägenheter som annonseras, då de ofta endast ligger ute i några dagar. Framförallt veckorna innan man fyller år, då har man bäst chans eftersom man då har längst kötid i sin åldersgrupp.

Läs mer

 

Publicerad: 2018-01-09

Tillbaka till nyhetsarkivet