Kötid och köplats – så fungerar det

När du söker bostad är det bra att känna till skillnaden mellan begreppen kötid och köplats.

Kötid – när du registrerar dig i bostadskön

Kötiden är den tid i dagar, månader och år som du stått i bostadskön. Kötiden börjar räknas från den dag du registrerar dig. Du ser din kötid på Mina sidor under ”Mina uppgifter”:

Bild som visar kötid på Mina sidor

  • Bra att veta:
    Kötiden i bostadskön är personlig. Du kan varken överlåta den till medsökande, barn eller någon annan. Det enda undantaget är om en person avlider. Läs mer i kö- och förmedlingsreglerna.
  • Tips:
    Vill du veta hur många som har en kötid från samma år som du kan du se det i statistiktjänsten under fliken "Bostadsköns kötider".

Köplats – när du anmäler intresse för en bostad

När du anmäler intresse för en bostad får du en köplats som gäller för just den bostaden. Din köplats styrs av din kötid. Om du har längst kötid av de som anmält intresse får du köplats 1. Så länge bostaden annonseras kan det tillkomma fler intresseanmälningar. De som har en längre kötid än du, hamnar före dig i kön. Din köplats är alltså preliminär och kan ändras fram tills annonseringstiden gått ut. Först då kan du se din slutliga köplats på Mina sidor.

Du ser din köplats i bostadsannonsen om du är inloggad. Du kan också se aktuell köplats för alla bostäder du anmält intresse för på Mina sidor.

Bild som visar preliminär köplats i en bostadsannons
Köplats i annonsen

Bild som visar preliminär köplats på Mina sidor
Köplats på Mina sidor

  • Bra att veta:
    Ibland kan köplatsen inte räknas ut. Det gäller i de fall där det annonseras flera bostäder i en och samma annons. Oftast gäller det annonser för nyproducerade bostäder.

 

Publicerad: 2017-06-12

Tillbaka till nyhetsarkivet