Kan man köpa hyreskontrakt hos Bostadsförmedlingen?

Med anledning av att det i media förekommit uppgifter att det ska gå att köpa hyreskontrakt hos Bostadsförmedlingen samlar vi här vår information i ett antal frågor och svar.

Vy över Stockholm

Stämmer det att man kan köpa hyreskontrakt hos er?
Självklart ska man inte kunna köpa sig till en bostad via oss, vi står för en rak kö och ett öppet förmedlingssystem. Det här är nytt för oss. Vi har inte fått några bevis eller närmare uppgifter presenterade för oss.

Om det är så att något inte gått rätt till här tycker vi att det är bra att det kommer fram så att vi kan vidta åtgärder.

Var kommer uppgifterna ifrån?
Det vet inte vi, det är andra som säger sig ha dessa källor. Vi har bett om att få ta del av de uppgifter som finns för att kunna vidta åtgärder.

Hur ska ni utreda det här?
Vi har systematiska internkontroller som även granskats av extern part. Men bara det att vår transparens ifrågasätts är tillräckligt för att vi ska tillsätta en extern utredning och vi har påbörjat den processen.

Stämmer det att en medarbetare har avskedats för att ha missbrukat systemet?
Det stämmer att en medarbetare avskedades 2013. Vi vill betona att den här medarbetaren inte manipulerade kötid eller gjorde något som påverkade vår verksamhet eller bostadskön. Anledningen till avskedet var oetiskt beteende i samband med ett privat lägenhetsbyte, detta rimmade inte med vår värdegrund.

Stämmer det att Polisen är inblandad?
Vi har inte blivit kontaktade av Polisen och heller inte fått några uppgifter som gör att vi har haft anledning att kontakta dem.

 

Publicerad: 2017-06-16

Tillbaka till nyhetsarkivet