Nu gäller sänkta inkomstkrav hos kommunala bolag

Från årsskiftet gäller de nya sänkta inkomstkraven för förmedling i Stockholms kommunala bolag. Beslutet fattades av bolagen tidigare under hösten och innebär att en hyresgäst ska ha 4 675 kronor kvar när hyran är betald. De nya kraven kommer också underlätta för ungdomar.

- Det är fastighetsägarna som sätter upp kriterier och inkomstkrav som vi rättar oss efter i vår förmedling av lediga hyresrätter i Stockholmsregionen. Beslutet kommer göra stor skillnad för flera bostadssökande, säger Mona Lindén, förmedlingschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm

De kommunala bolagen som sänker inkomstkraven för att godkänna en hyresgäst är Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stadsholmen och Micasa Fastigheter.

Det nya kravet innebär att en hyresgäst ska ha 4 675 kronor kvar när hyran är betald. Den som söker ungdomslägenhet kan godkännas utan att uppfylla inkomstkraven med då med kompletterande borgen.

Förändringen börjar gälla från den första januari och ersätter helt bolagens krav på att hyresgästen ska ha en bruttoinkomst som uppgår till tre gånger årshyran.

Fakta: Det här räknas som inkomst hos Stockholms kommunala bolag

Som inkomst räknas inkomst av eget arbete, inkomst av kapital, studiebidrag, ekonomiskt bistånd, bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsbidrag, A-kassa eller motsvarande.

 

Publicerades 20150101

Tillbaka till nyhetsarkivet